Medi ambient

MONTSIÀ

La línia elèctrica del Trabucador serà submarina

En un informe de la UPC se sosté que el traçat soterrat quedaria enmig de l'aigua en un període de 17 anys

Les obres de substitució de la línia elèctrica del Trabucador a Sant Carles de la Ràpita no començaran aquesta primavera. L'actual línia aèria està força deteriorada i genera problemes tant als turistes com a l'empresa que explota les salines de la punta de la Banya, Infosa. És per això que fa uns mesos es va acordar la substitució de la línia elèctrica per una altra de soterrada, un projecte valorat en 800.000 euros, però que ara tant Endesa com Infosa descarten. El motiu és un informe de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que desaconsella la línia soterrada. Segons l'estudi, la dinàmica del litoral ebrenc faria que a mitjà termini (17 anys) el traçat soterrat quedés una altra vegada sota l'aigua, i en condicions excepcionals aquesta situació es podria produir en només 5 anys. “Després de conèixer les dades d'aquest informe, Infosa ens va demanar que recuperéssim l'alternativa de la línia subaquàtica”, han explicat fonts d'Endesa. L'empresa elèctrica redactarà l'informe econòmic i quan rebi el vistiplau d'Infosa i de la Generalitat farà l'informe tècnic. De moment, no hi ha calendari d'execució de l'obra.

Encariment del projecte

Tot i que des d'Endesa asseguren que la línia submarina no serà gaire més cara que la soterrada, Infosa mostra la seua preocupació per un possible encariment de l'obra. “Vam acceptar pagar un 50% del cost de l'obra, però si la modificació del projecte fa que s'encareixi molt, no ho podrem assumir”, ha manifestat el gerent d'Infosa, Joan Sucarrats. L'acord signat entre la Generalitat, Infosa, Endesa i Costes preveia que l'empresa que explota les salines assumís un 50% del cost de l'obra; la companyia elèctrica, un 30%, i la Generalitat, el 20% restant. Per la seua banda, Costes s'ha de fer càrrec del desmantellament de la línia aèria actual.

Els temporals de tardor provoquen sovint la interrupció del subministrament elèctric a les salines de la punta de la Banya, ja que la línia elèctrica aèria queda dins el mar, amb les corresponents pèrdues econòmiques per a l'empresa productora de sal. “Fa deu anys que reclamem una solució, però sembla que haurem de tornar a suportar els temporals la pròxima tardor”, ha dit Sucarrats. La construcció de la línia subaquàtica, però, resoldria de manera definitiva la problemàtica.

LA FRASE

Si el projecte final de la línia elèctrica s'encareix, no podrem assumir el 50% del cost del projecte
Joan Sucarrats
GERENT D'INFOSA (L'EMPRESA QUE EXPLOTA LES SALINES)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.