Tècnics independents discrepen sobre la restauració del territori cremat
La conselleria de Medi Ambient assegura que es contractaran veïns de la zona
La Plataforma d'afectats prepara una manifestació per a divendres pels carrers de València
Els treballs de recuperació de les més de 50.000 hectàrees arrasades pels incendis originats en les localitats de Cortes de Pallars i Andilla començaran a partir de setembre, segons anuncià ahir la consellera de Territori i Habitatge, Isabel Bonig, mitjançant el programa “Bon matí” de Ràdio Nou.
Davant la notícia feta per la consellera que els primers treballs a realitzar seran la tala de fusta dels arbres cremats, el restabliment de les pistes forestals i la realització de diverses actuacions per a evitar l'aparició de plagues i lluitar contra l'erosió amb l'aplicació de faixes naturals.
Es tècnics agrònoms i els especialistes en la recuperació de territoris cremats, han manifestat certa sorpresa amb les decisions de la conselleria, per contravenir la normativa existent en aquest aspecte, que aconsella no realitzar cap mena de treball d'extracció de fusta fins ben passat un temps.
Quan a la restauració de camins i infraestructures, hom pensa que s'ha de fer de manera molt respectuosa i sense agredir el territori que, després d'un incendi d'aquestes dimensions, es troba molt sensible.
Els treballs anunciats per la consellera, els executaran els treballadors de Tragsa i Vaersa, empreses públiques, que han previst contractar veïns d'aquestes comarques perquè col·laboren en la restauració dels boscos amb els quals han conviscut des que van nàixer.
Manifestació per a divendres
E.C.Les Torres de Serrans de València seran el punt de partença d'una manifestació que ha estat convocada per la Plataforma d'Afectats pels Incendis Forestals per a divendres 27 de juliol a partir de les set de la vesprada, on es pensa denunciar la desprotecció dels habitants d'aquesta comarca i a la que s'han adherit nombroses associacions, grups i entitats dels pobles i viles afectades pels incendis d'enguany.
La Plataforma manifesta estar indignada per la catàstrofe viscuda i per les irregularitats produïdes durant els dies en que van cremar els incendis d'Andilla i Cofrents. En el manifest fet públic per aquesta organització espontània de persones reunida a la localitat de les Alcubles en assemblea oberta el passat 7 de juliol, s'assegura haver-se trobat abandonats i quan a la prevenció i extinció de l'incendi, se subratlla que es van tenir en compte altres prioritats diferents a les dels habitants d'aquests pobles.
La Plataforma d'Afectats, a la qual se li ha barrat el pas a la participació segons el decret d'ajudes emès pel govern valencià, demana que s'investigue en profunditat les causes dels incendis, que es posen en marxa plans integrals per a la recuperació i desenvolupament dels municipis afectats i que siguen les corporacions locals les que gestionen la restauració del territori.
També se sol·licita de l'administració pública valenciana, que es dote amb fons, mitjans materials i humans les àrees naturals no afectades pels incendis com és el cas dels termes de Calles, Toixa, Xelva, Figueroles de Domenyo, la Iessa, Ares dels Oms, Cofrents, Bunyol, la Serra d'Espadà, les Rodanes de Vilamarxant, la Nevera, la Cervera, la Serra Calderona, la “Buitrera”, Sot de Xera, Xulella, Bugarra, el Desert de les Palmes, entre d'altres indrets que es troben en una situació de màxima perillositat.
Aquesta organització espontània de persones i entitats, exigeix al govern valencià que es declare zona catastròfica totes les àrees afectades pels incendis i que s'activen mesures per compensar els llauradors, ramaders, apicultors, hostalers i persones que hagen perdut amb l'incendi, el seu mitjà de vida i que van apostar en el seu dia pel món rural.