la contra

Foc de negligència?

Entenent que la Generalitat defensi el lliurament absolut del cos de bombers a l'arriscada feina, també s'haurien de poder entendre les observacions i la indissimulada indignació del poble

En un sinis­tre de gran enver­ga­dura com ha estat el foc decla­rat als Ports, és molt nor­mal –din­tre de l'estat de con­fusió i pre­ci­pi­tació d'ordres fàcil­ment desor­de­na­des– que cadascú hi digui la seva (inten­tant sem­pre defen­sar la idoneïtat de les actu­a­ci­ons públi­ques) i, per tant, per la part contrària, que la gent del poble –i sobre­tot els més direc­ta­ment afec­tats– mos­tri una indig­nació que, per desgràcia, es repe­teix sem­pre que hi ha algun incendi que passa de mida, com va suc­ceir fa quinze dies a Agra­munt.

El cas és que un dels «pai­sat­ges favo­rits» de Cata­lu­nya –tan esbom­bat per la nos­tra TV3– ha que­dat tocat per aquesta desgràcia humana i ecològica que, sens dubte, s'hau­ria pogut evi­tar, segons la recons­trucció dels fets que es fa per part de la gent d'Horta que ho va viure de prop. Aquesta gent –veïns del poble, pro­pi­e­ta­ris de fin­ques, masos i ramats i auto­ri­tats muni­ci­pals– coneix, sens dubte, la rea­li­tat d'aquesta massa bos­cosa (fa cin­quanta anys molt habi­tada i, per tant, vet­llada ambi­en­tal­ment), un mar de mun­ta­nyes ple­nes de labe­rints roco­sos, d'oba­gues gai­rebé inac­ces­si­bles, de roques pela­des, camins esquerps, masos, mar­ges i, encara, alguns camps con­re­ats.

El que s'ha pogut detec­tar aquests dies a Horta és aquest dis­tan­ci­a­ment sociològic i ter­ri­to­rial –causa i con­seqüència a la vegada de la des­a­fecció política resul­tant– entre una gran majo­ria dels seus habi­tants –i de tants altres pobles a la Terra Alta– i una cúpula direc­tiva tec­ni­co­po­li­ti­ca­go­ver­na­men­tal, nor­mal­ment arri­bada de rea­li­tats geogràfiques molt dife­rents, com ara Tar­ra­gona i Bar­ce­lona, i que difícil­ment coneix els detalls geogràfics i les cir­cumstàncies climàtiques locals per afron­tar degu­da­ment una emergència d'aquest tipus.

És com­pli­cat entrar en detalls en aques­tes cir­cumstàncies, perquè els fets se suc­ce­ei­xen molt ràpida­ment i, ente­nent que la Gene­ra­li­tat defensi, com així ha estat, el lliu­ra­ment abso­lut del cos de bom­bers a l'arris­cada feina, també s'hau­rien de poder enten­dre les obser­va­ci­ons, quei­xes i la indis­si­mu­lada indig­nació que el poble sen­zill –sen­zill, però no imbècil– ha for­mu­lat con­tra deter­mi­na­des actu­a­ci­ons pot­ser exces­si­va­ment rígides, cen­tra­lit­za­des i exclo­ents d'aque­lla citada cúpula direc­tiva.

I ens tro­bem amb el de sem­pre: a la gent que veu peri­llar la seva pro­pi­e­tat (ter­res, masos o bes­tiar) se li nega, en raó de la segu­re­tat (fèrri­a­ment esta­blerta en un cordó poli­cial infran­que­ja­ble), acce­dir-hi, men­tre, de lluny o de prop, con­tem­pla com tot pot anar-se'n avall. «Ni fan ni dei­xen fer», deia dimarts a la tarda per TV3 un d'aquests afec­tats, Sal­va­dor Ferràs, quan el garbí incle­ment que ve de mar bufava des­con­tro­lat pel pinar de Don Pedro o pels masos de Lloà i de Pixantó, entre els tòtems geològics de les Roques de Benet (símbol majestuós dels Ports) i la no menys simbòlica mun­ta­nya de Santa Bàrbara, tan picas­si­ana ella (ara que el pin­tor, fa cent anys, la pintà repe­ti­da­ment), fet que aquests dies Horta estava cele­brant amb tot reco­nei­xe­ment.

He citat els masos de Lloà i Pixantó, perquè aquí –segons ha con­tat un dels seus amos– va començar tot l'afer, quan dilluns pas­sat, cap a les vuit d'una tarda encal­mada, va veure's una columna de fum que emer­gia d'un petit abo­ca­ment (plàstics, papers, car­trons, etc.) situat arran d'un camí, a tocar del riu Cana­le­tes, per on pas­sen, a peu o en bici­cleta, turis­tes diver­sos, en un accés ple­na­ment lliure, però no sem­pre ple­na­ment res­pon­sa­ble. En el curs d'aque­lla nit i l'endemà al matí, sem­blava que la situ­ació estava con­tro­lada, però a par­tir de les tres de la tarda ja no fou així. Cau­ses? Res­pon­sa­bi­li­tats? Negligència? I els qua­tre nois, carn humana de canó per atu­rar-ho, posats en una ratera fla­me­jant que els devorà.

Es dóna la ter­ri­ble cir­cumstància que, fins fa cin­quanta anys, quan els Ports eren, com deia, habi­tats i pas­tu­rats per molts ramats, el bosc estava net, sense neces­si­tat de cap pro­tecció ofi­cial. Des de fa deu anys, amb la decla­ració de parc natu­ral, és quan s'han com­pli­cat mol­tes de les coses deri­va­des del des­po­bla­ment. El direc­tor d'aquest parc, Rafael Balada, entra­nya­ble botànic, gran conei­xe­dor d'aquest món, es mos­trava deso­lat, en un difícil i històric encaix entre els mit­jans que té a l'abast i les res­pon­sa­bi­li­tats que se li exi­gei­xen. Però així anem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.