Medi ambient
LLORENÇ PLANAGUMÀ
ORGANITZADOR TROBADA DE PARET SECA
“La paret seca és un tipus de construcció integrada”
El parc de Pedra Tosca és un bon exemple de transformació sostenible del paisatge per part de l'home
Què és la paret seca?
És una tipologia constructiva ancestral utilitzada sobretot per fer murs i cabanes en què no es fa servir ciment. Es tracta d'unes construccions molt adaptades a l'entorn, perquè s'utilitzen pedres de la zona.
Vostès han organitzat, pel cap de setmana vinent a les Preses, la VII Trobada d'Estudi per a la Preservació de la Paret Seca als Països Catalans. En què consisteix?
Està organitzada per una associació que es dedica a la conservació de la paret seca i que està integrada per persones vinculades a la gestió d'espais on hi ha aquest tipus de paret i estudiosos de diversos àmbits.
Quines disciplines hi estan relacionades?
Moltes: les que tenen a veure amb l'arqueologia, l'arquitectura, la geologia, els aspectes culturals, naturals i paisatgístics, etc.
I per què s'ha escollit les Preses per a la trobada?
Perquè a les Preses hi ha el parc de Pedra Tosca, que prové de les feixes que va construir la gent de la zona per al conreu. Aquestes feixes, que es coneixen amb el nom d'artigues, estan delimitades per parets seques, i també hi ha moltes cabanes d'aquesta tipologia constructiva. És, doncs, una zona amb una important presència de la paret seca.
I a la resta de la comarca de la Garrotxa hi ha més espais amb paret seca?
Sí, a l'antic poble de Batet de la Serra. De la resta del territori català, n'hi ha especialment al cap de Creus i a tota l'àrea pirinenca. En tots els casos es tracta de paret seca, però n'hi ha de moltes tipologies, tantes com els tipus de pedra de cada zona.
Quin serà el contingut de la trobada?
L'hem agrupat en quatre àmbits temàtics: el vocabulari constructiu, la catalogació, les característiques constructives i la biodiversitat i el paisatge.
Podria destacar alguns dels temes que s'hi tractaran?
Per exemple, es parlarà de la creació de la Wikipedra, que és una eina per a la catalogació ràpida i senzilla de les cabanes de pedra seca; de la presentació del procés de rehabilitació del patrimoni de paret seca a Menorca; d'un estudi de la paret seca de la comarca del Priorat i, per esmentar un cas més, de l'exemple de conservació d'aquest tipus de paret al parc de Pedra Tosca de les Preses.
Tot seran ponències?
No. Hi haurà altres activitats, com ara una visita guiada a aquest parc de les Preses a càrrec d'un representant de RCR Arquitectes d'Olot, que és l'equip que va dur a terme el projecte de rehabilitació d'aquesta zona d'artigues del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa; un taula rodona sobre el futur de la paret seca; una pujada al mirador de la zona volcànica de Xenacs; una altra a l'altiplà de Batet de la Serrat; tallers temàtics per als participants...
I per al públic en general?
Qui vulgui podrà assistir a la visita guiada al parc, i l'Ajuntament de les Preses, que és l'organitzador de la trobada, ha programat una hora del conte dedicada a aquesta temàtica. Els alumnes de l'escola La Bòbila del poble també estan duent a terme activitats sobre aquesta tècnica constructiva.
Per a les Preses, aquesta trobada és una bon aparador...
Sí. Serà una bona promoció del municipi i sobretot del parc de Pedra Tosca, que és una joia natural i un bon exemple de transformació sostenible de la mà de l'home. Per aquest motiu, l'Ajuntament de les Preses ha fet un rentat de cara a aquest parc i n'ha millorat la senyalització, la retolació, etc. És una bona ocasió per revalorar-lo. Cal tenir en compte que cada dia, sobretot els caps de setmana, hi passa molta gent a prop, ja que és a tocar de la via verda que segueix la ruta del Carrilet entre Olot i Girona.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.