Medi ambient

Banyeres de Mariola es declara municipi lliure de “fracking”

L'acord ha estat possible amb el suport de tots els grups polítics i mitjançant una moció presentada per Compromís

El municipi de Banyeres de Mariola s'ha declarat en contra de la utilització de tècniques potencialment agressives cap al medi ambient com la fractura hidràulica o “fracking”. En una moció presentada el darrer ple, el grup municipal de Compromís va exposar que aquesta tècnica per possibilitar o augmentar l'extracció de gas i petroli del subsòl pot afectar negativament els recursos naturals de Banyeres de Mariola, els seus veïns i el seu territori.

La utilització del procediment del “fracking” consisteix en la injecció a pressió d'additius químics al terreny, amb l'objectiu d'ampliar les fractures existents al substrat rocós que tanca el gas o el petroli. Així s'afavoreix la seua eixida cap a l'exterior.

Les principals repercussions són l'emissió a l'atmosfera de contaminants, la contaminació d'aigües subterrànies a causa dels fluxos incontrolats de gas o fluids, la fuga de líquids de fracturació i l'abocament incontrolat d'aigües residuals.

A partir de l'aprovació d'aquesta moció, el municipi de Banyeres de Mariola s'oposarà a qualsevol petició d'aquest tipus, tant al seu municipi com a qualsevol altre que aquest ajuntament considere pot afectar, tant directament com indirectament, els seus recursos naturals, així com els seus interessos.

A més, l'Ajuntament de Banyeres de Mariola sol·licitarà al Consell de la Generalitat que prohibisca en tot el territori valencià l'ús de la fractura hidràulica com a tècnica.

El Govern autonòmic del Partit Popular té pendent autoritzar i donar els permisos a l'empresa Montero Energy que ha sol·licitat realitzar “fraking” a les comarques de Castelló.

En diversos fòrums mediambientals s'ha denunciat l'ambigüitat del PP que s'ha contradit en diverses ocasions a l'hora de posicionar-se sobre la utilització d'aquesta tècnica.

El Partit Popular, que no s'oposa oficialment a la utilització de la pràctica de la fractura hidràulica a l'Estat espanyol, en canvi ha recolzat la moció antifracking presentada per Compromís a l'Ajuntament de Banyeres. La moció va ser aprovada per unanimitat amb els vots a favor de Compromís, el Partit Popular i el PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.