Medi ambient

Tremolors que fan por

La injecció de gas al magatzem de gas submarí Castor, situat a pocs quilòmetres de Vinaròs, desencadena una crisi sísmica al sud de les Terres de l'Ebre i el Baix Maestrat

Indústria fa aturar l'activitat a la planta marina de gas fins conèixer la relació entre els terratrèmols i el projecte
Els pescadors de Sant Carles de la Ràpita han detectat desplaçaments de les moles de peix, sobretot dels molls
La promotora del Castor estudia les causes de la sismicitat i recorda que ha instal·lat dos sismògrafs a la zona
Preocupació entre els productors de musclos per si hi ha una filtració de gas a la badia i fa malbé la producció
Els terratrèmols de més intensitat han tingut lloc després d'aturar-se la injecció de gas a l'antic pou petrolier
La Generalitat reclama que Escal UGS ature totalment l'activitat i no descarta emprendre la via jurídica

Molts veïns del Montsià i el Baix Maes­trat han notat direc­ta­ment els dar­rers dies els movi­ments sísmics pro­vo­cats a pocs quilòmetres de la costa, a l'entorn del magat­zem de gas sub­marí, cone­gut com Cas­tor. “M'he des­per­tat a la mati­nada pel movi­ment, les copes de l'arma­riet drin­ga­ven”, comenta una veïna d'Alca­nar, men­tre un altre de la Ràpita asse­gura que els gos­sos del car­rer bor­da­ven men­tre la tau­leta de nit tre­mo­lava. A Vinaròs és on més s'han per­ce­but els ter­ratrèmols, el més fort al tan­ca­ment d'aquesta edició dimarts a la mati­nada, de 4,2 graus a l'escala Rich­ter. Però la intran­quil·litat s'ha apo­de­rat no només dels que han vis­cut direc­ta­ment els movi­ments de la terra, sinó que aquells que tenen un son més pro­fund i no han per­ce­but els sis­mes estan indig­nats i patei­xen per les con­seqüències que poden pro­vo­car els movi­ments sísmics. En aquest sen­tit, els pro­duc­tors de mus­clos del delta de l'Ebre patei­xen per si es pro­du­eix una fil­tració de gas a la badia. “Si hi ha una fuita al magat­zem de gas sub­marí i arriba a la badia ja podem donar per per­duda la nos­tra acti­vi­tat: s'hau­ran aca­bat els mus­clos i les ostres”, així de con­tun­dent és l'aqüicul­tor Miquel Car­les. De moment no han detec­tat res estrany però la mala maror és entre el sec­tor. “No ens han infor­mat de res, però això ja és habi­tual, a pes­ca­dors i agri­cul­tors poc ens tenen en compte”, afe­geix Car­les.

Els pes­ca­dors de Sant Car­les de la Ràpita han detec­tat des­plaçaments de les moles de peix, sobre­tot de molls, i estan estu­di­ant si pot tenir alguna relació amb la crisi sísmica. “Habi­tu­al­ment a garbí es cap­tu­ren molls de talla gran i, en canvi, aquests dies no en tro­bem; men­tre que a lle­vant s'han cap­tu­rat molls de més qui­los”, explica el pre­si­dent de la Con­fra­ria de Pes­ca­dors de la Ràpita, Eusebi Rosa­les, que direc­ta­ment no ha notat cap dels ter­ratrèmols, però sí que ho han fet molts dels seus com­panys pes­ca­dors. També el res­pon­sa­ble del sec­tor dels cítrics d'Unió de Page­sos (UP), Car­les Roig, lamenta que s'hagi tin­gut poc en compte el ter­ri­tori a l'hora de per­me­tre la ins­tal·lació del magat­zem de gas sub­marí a la costa de l'Ebre. “Estem molt ner­vi­o­sos i cre­mats, hem de supor­tar aquesta cadena de sis­mes com a con­seqüència dels interes­sos econòmics, que pre­va­len per sobre dels soci­als”, lamenta Roig. I és que tot i que el magat­zem Cas­tor no està a les Ter­res de l'Ebre, la pla­ta­forma ter­res­tre és al límit del nucli urbà d'Alca­nar, men­tre que el magat­zem sub­marí és a pocs quilòmetres també de la Ràpita, Vinaròs, Beni­carló i Peníscola. Però el movi­ment social con­tra el pro­jecte Cas­tor només havia arre­lat a Alca­nar fins la crisi sísmica, que també ha tin­gut l'Ajun­ta­ment més bel·lige­rant. “Ens havien acu­sat de ser alar­mis­tes, de pre­dir coses impen­sa­bles quan alertàvem dels ris­cos sísmics i de la pro­xi­mi­tat d'una falla”, comenta el por­ta­veu de la Pla­ta­forma Ciu­ta­dana en Defensa de les Ter­res del Sénia, Joan Fer­rando. En tres set­ma­nes s'han produït més de 300 sis­mes a la zona, per bé que la majo­ria han estat imper­cep­ti­bles per la població.

L'alcalde d'Alca­nar, Alfons Mont­ser­rat, asse­gura que rep mol­tes con­sul­tes de veïns alar­mats pels movi­ments de l'escorça ter­res­tre. “No entenc com és pos­si­ble que l'estudi d'impacte ambi­en­tal no inclogués el risc sísmic”, diu Mont­ser­rat. Exi­geix trans­parència i cele­ri­tat per conèixer la relació entre els ter­ratrèmols i la injecció de gas al subsòl.

El rebuig al magat­zem sub­marí va en aug­ment i en només una set­mana s'han con­vo­cat dues pro­tes­tes a Vinaròs (a través de les xar­xes soci­als), una cas­so­lada i una assem­blea a Alca­nar per pre­pa­rar una gran mobi­lit­zació. També la Gene­ra­li­tat s'ha posat en peu de guerra i ha aler­tat que una pos­si­ble negligència per part d'Escal UGS pot ser la causa dels ter­ratrèmols. L'empresa que va dei­xar d'injec­tar gas matalàs a l'antic pou petro­lier el pas­sat 16 de setem­bre, té pro­hi­bit pel minis­teri d'Indústria con­ti­nuar l'acti­vi­tat a la planta marina. Però pre­ci­sa­ment els sis­mes de més inten­si­tat han tin­gut lloc una vegada fina­lit­zada la injecció de gas. “El dia 24 va tenir lloc un sisme de 3,6 graus per com­pressió, perquè s'havia injec­tat gas; però els movi­ments dels dies 29 i 30 van ser per dila­tació i això vol dir que o bé s'ha extret gas o hi ha una fuita, un porus per on s'escapa el gas”, sosté el dele­gat del govern a les Ter­res de l'Ebre, Xavier Pallarès, en base als infor­mes ela­bo­rats per l'Ins­ti­tut Geològic de Cata­lu­nya. El govern vol saber quina ha estat l'acti­vi­tat d'Escal UGS des del 26 de setem­bre, a la vegada que reclama a l'Estat que es facin els estu­dis per­ti­nents per deter­mi­nar si el Cas­tor com­pleix els requi­sits de segu­re­tat neces­sa­ris. I en el cas que no sigui així podria obrir la via jurídica con­tra el pro­jecte.

No tot­hom coin­ci­deix que la relació entre els sis­mes i la injecció de gas sigui tan directa. Mal­grat que el minis­teri d'Indústria va para­lit­zar l'acti­vi­tat del Cas­tor i que dime­cres pas­sat va enviar un grup d'experts al magat­zem sub­marí per ana­lit­zar la relació entre la planta i els ter­ratrèmols, el minis­tre d'Indústria, José Manuel Soria, va dema­nar prudència. “No dis­po­sem de cap evidència científica que rela­ci­one direc­ta­ment els sis­mes amb el pro­jecte Cas­tor, hem d'estu­diar-ho”, diu el minis­tre. I també es refe­reix a la neces­si­tat d'ana­lit­zar el que ha succeït l'empresa Escal UGS. “Hem estat els pri­mers a difon­dre aquesta alte­ració i estem tre­ba­llant con­jun­ta­ment amb el minis­teri per conèixer les cau­ses de la sis­mi­ci­tat”, explica el pre­si­dent d'Escal UGS, Reca­redo del Potro en una nota de premsa. La pro­mo­tora del Cas­tor recorda que l'acti­vi­tat sísmica de la zona és moni­to­rit­zada per dos sismògrafs de l'Obser­va­tori de l'Ebre, que van ser patro­ci­nats per l'empresa. Insis­teix que ha comu­ni­cat tots els ter­ratrèmols a les auto­ri­tats locals, pro­vin­ci­als i naci­o­nals, però aquí no hi entra ni la Gene­ra­li­tat, ni els ajun­ta­ments ebrencs, perquè el magat­zem no està a Cata­lu­nya i no en té com­petència. Escal UGS insis­teix que l'emma­gat­ze­matge de gas natu­ral Cas­tor forma part de la pla­ni­fi­cació estratègica dels sec­tors d'elec­tri­ci­tat i gas del minis­teri d'Indústria (2008-2016) i que ha acon­se­guit un total de 42 auto­rit­za­ci­ons per part de les admi­nis­tra­ci­ons, entre les quals la decla­ració d'impacte ambi­en­tal favo­ra­ble per part de la secre­ta­ria d'Estat de canvi climàtic (2009).

Més tous són els ajun­ta­ments del Baix Maes­trat i la Gene­ra­li­tat Valen­ci­ana, tot i que dimarts pas­sat va acti­var el pla de risc sísmic en situ­ació 0, la qual cosa implica man­te­nir la comu­ni­cació entre Bom­bers, sub­de­le­gació del govern i els ajun­ta­ments. Sí que exi­gei­xen la para­lit­zació tem­po­ral de l'acti­vi­tat del magat­zem de gas sub­marí però no apun­ten cap pos­si­ble negligència. “Exi­gim que els tècnics resol­guen amb cele­ri­tat i eficiència aquesta situ­ació perquè el més impor­tant és garan­tir la segu­re­tat per als nos­tres muni­ci­pis”, ha asse­nya­lat l'alcalde de Vinaròs, Juan Bau­tista Juan.

RESERVA DE GAS

El magat­zem de gas sub­marí Cas­tor té una capa­ci­tat d'emma­gat­ze­matge de 1.900 metres cúbics de gas natu­ral. Fins ara s'ha injec­tat als antics pous petro­li­ers l'ano­me­nat gas matalàs, és a dir, el gas que ha de que­dar immo­bi­lit­zat a l'inte­rior del jaci­ment per omplir espais de difícil dre­natge i fer d'aïlla­ment entre el gas útil i l'aqüífer. No s'ha injec­tat encara tot el gas matalàs, que ha d'arri­bar a un volum de 600 mili­ons de metres cúbics, un procés que Escal UGS pre­veia con­ti­nuar a final de mes, però que la crisi sísmica ha atu­rat. Si el pro­jecte con­ti­nua enda­vant el magat­zem tindrà 1.300 mili­ons de metres cúbics de gas net. Quant a la capa­ci­tat de pro­ducció de la planta serà de 25 mili­ons de metres cúbics per dia, una quarta part del con­sum mitjà diari de gas. No és l'únic magat­zem de gas sub­ter­rani a l'Estat. N'hi ha un a Osca, Ser­ra­blo i un altre a Bis­caia, Gavi­ota, en aquest últim cas també sota el mar. El de la costa de Vinaròs, però, és l'únic del Medi­ter­rani. El pro­jecte inclou una pla­ta­forma marina, un gaso­ducte i una planta d'ope­ra­ci­ons ter­res­tre. En aquesta dar­rera planta és on es com­pri­meix el gas per injec­tar-lo a l'antic jaci­ment i està con­nec­tada tant a la xarxa gasista com a la pla­ta­forma marina. Aquesta dar­rera és sobre l'estruc­tura geològica de l'antic jaci­ment petro­lier d'Amposta (que es va des­man­te­llar el 1989) i on s'han per­fo­rat tretze pous, dis­tribuïts de manera uni­forme a la part supe­rior per faci­li­tar les ope­ra­ci­ons d'emma­gat­ze­matge, injecció i extracció de gas. Cinc d'aquests pous s'ha pre­vist uti­lit­zar-los de forma exclu­siva al con­trol con­tinu de les pres­si­ons i els movi­ments d'aigua i gas a l'inte­rior del jaci­ment, men­tre que la resta són rever­si­bles. Pel que fa al gaso­ducte té una lon­gi­tud de 30 quilòmetres, 22 dels quals sota el mar.

Cronologia

De pou petrolier a magatzem de gas submarí

L'antic pou petrolier situat a uns 20 quilòmetres de la costa de l'Ebre s'ha convertit en un magatzem submarí de gas.

1973

L'empresa Shell descobreix el jaciment.

1989

Després d'extreure 56 milions de barrils de petroli es tapen els pous i es desmantella la plataforma marina.

2004

Escal UGS fa els primers sondejos per convertir el jaciment de petroli en un magatzem de gas.

2008

El consell de ministres dóna a Escal UGS la concessió del projecte Castor i l'inclou en la planificació estratègica.

2012

Acaben les obres d'un projecte que ha costat 1.300 milions d'euros.

09-09-2013

Comença la cadena de sismes per la injecció de gas natural.

Més de 400 sismes en tres setmanes Mobilitzacions

L'Observatori de l'Ebre ha detectat més de 400 terratrèmols a l'entorn del magatzem de gas submarí des del passat 5 de setembre, quan la concessionària del magatzem de gas submarí va començar la injecció de gas a l'antic jaciment petrolier. Tot i que majoritàriament han estat imperceptibles per la població, n'hi ha hagut que han arribat fins a 4,2 graus a l'escala Richter i que s'han notat no només al Montsià i el Baix Maestrat sinó que també al Baix Ebre, la Terra Alta i el Matarranya. No han provocat danys però mai no s'havia registrat un terratrèmol de tal intensitat a la zona. L'octubre del 2009 l'Observatori de l'Ebre va dissenyar una xarxa de sensors sísmics per monitoritzar l'activitat sísmica a l'entorn del Castor.


La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha encapçalat els darrers anys la lluita contra el magatzem de gas submarí, amb manifestacions, denúncies a la Unió Europea per incompliment de la normativa mediambiental i de participació ciutadana i múltiples recursos administratius. Ara valoren positivament que l'Estat hagi aturat temporalment el magatzem Castor i ja preparen mobilitzacions per evitar que l'empresa reprengui l'activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.