Medi ambient

MEDI AMBIENT

La Generalitat dóna llum verd a la junta rectora del Parc Natural del Montgrí

L'aprovació de l'ens que gestionarà l'espai s'arrossegava des del 2010

El conseller d'Agricultura diu que s'ha optat pel “consens” i que el mantindran

El govern de la Generalitat va acordar ahir, a proposta del Departament d'Agricultura, Alimentació i Medi Natural (DAAM), la creació de la junta rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, a més de regular la composició, les funcions i el règim jurídic de funcionament d'aquest òrgan. La creació del parc data del 2010, durant el govern tripartit, però la iniciativa va aixecar nombroses crítiques del territori, ja que els municipis afectats, els agricultors i les entitats ecologistes van criticar aleshores la “manca de consens” i de resposta a les més de 4.000 al·legacions presentades.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, assegura ara que s'han recollit “totes les propostes i inquietuds del territori” perquè el parc “tingui el suport de tothom”. De fet, segons Pelegrí, “aquest era un decret molt esperat i un compromís de govern i de país”.

El conseller també ha garantit que “evidentment no s'entén la conservació de qualsevol espai natural sense que s'hi mantingui, entre altres, l'activitat agrícola i ramadera”, una de les inquietuds que havien plantejat pagesos i ramaders el 2010.

Amb 40 membres

La junta rectora està adscrit al DAAM i la integren una quarantena de membres. Hi haurà representants dels 8 ajuntaments afectats –Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d'Empordà, l'Escala, Palau-sator, Ullà, Fontanilles i Gualta–, 20 entitats i organitzacions agràries, pesqueres, científiques, recreatives o ambientals, i 12 representants de la Generalitat i altres administracions públiques.

Pel conseller, “aquesta fórmula i el consens permetran fer una gestió molt més propera perquè hi ha representants de tots els sectors”. Pelegrí avança que el repte és “donar valor al patrimoni natural i sobretot compartir-lo, mostrar-lo, acostar-lo i dinamitzar-lo, preservant la seva biodiversitat i els valors naturals. però també el seu dinamisme”.

LA XIFRA

40
representants
de la Generalitat, els 8 ajuntaments amb terrenys dins del Parc Natural i entitats integren l'ens rector

El pròxim pas, les regles de l'espai

Entre les funcions de la junta, la primera serà redactar les disposicions reguladores del parc natural i el primer programa d'actuació i inversions d'acord amb el pressupost anual. L'ens rector també coordinarà les actuacions de les administracions que afectin l'espai, a més de proposar i promoure mesures per millorar-ne la protecció i afavorir-hi les activitats tradicionals, agrícoles, ramaderes i forestals. Els acords s'adoptaran per un sistema de vot ponderat, de manera que cada col·lectiu –Generalitat, món local i associacions– sumarà un terç del total de vots. Per agilitar el funcionament, es designarà una comissió permanent, que actuarà per delegació de la junta rectora com a òrgan permanent de consulta i tutela de la gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.