Medi ambient

Medi Ambient

Sils vol treure “suc” als seus estanys

L'Ajuntament reivindica la zona com a eina de promoció turística

Un grup d'estudiants de l'institut va aprendre com funciona la Custòdia del Territori, una eina de protecció d'espais naturals

L'Ajuntament vol donarun impuls més a aquesta zona d'alt interès paisatgístic

Tots els escolars de Sils, un dia o altre, passen per l'estany del municipi. Però diuen que si preguntéssim als adults del poble, tindríem més d'una sorpresa. L'estany de Sils és un espai natural protegit inclòs en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de Catalunya i en la xarxa europea d'espais naturals Natura 2000. De fet, és una petita part d'una gran llacuna que havia arribat a tenir una superfície aproximada de 7 quilòmetres quadrats i que es va començar a dessecar el segle XIII per combatre la malària i tenir més terres de conreu. Actualment l'estany té un nivell d'aigua molt variable segons l'època de l'any, i es treballa perquè la llacuna sigui permanent. L'Ajuntament vol donar un impuls més a aquesta zona d'alt interès paisatgístic, i preveu fer treballs per senyalitzar la zona d'aparcament i el centre d'informació dels estanys, que des de fa un mes obre cada dia, igual que el centre d'interpretació.

L'Ajuntament calcula que fins ara hi ha hagut uns tres mil visitants cada any, tenint en compte que només era obert els caps de setmana. També s'ha incorporat com a novetat una ruta guiada per Iphone i Ipad (encara no hi ha la versió per a dispositius Android). “En cada punt que passes et dóna informació de la zona”, explica el regidor de Cultura i Promoció Econòmica, Carles Taberner. “Crec que en trèiem poc rendiment, ara volem fer visites guiades un cop al mes, tenim un lloc amb un alt valor paisatgístic i ho hem de saber aprofitar”, afegeix. Una de les idees que es planteja l'Ajuntament és fer visites teatralitzades, i promoure el municipi no només amb l'estany, sinó també amb la gastronomia (les cuineres de Sils) i les llegendes, com ara la de La Porta a l'infern.

Precisament ahir se celebrava el Dia Mundial de les Zones Humides i l'alcalde, Martí Nogué, va rebre un grup d'estudiants de l'institut de Sils al centre d'interpretació. Els joves (d'entre 12 i 15 anys) van visitar el centre, on van esmorzar, i després van fer un joc de rol sobre la Custòdia del Territori, una eina de protecció de zones especialment vulnerables en què l'administració treballa amb els propietaris de terrenys per la conservació d'un espai. En aquestes visites, a més, els joves aprenen a fer de guia per posteriorment acompanyar nens de primària a l'estany.

L'eina de Custòdia del Territori fa entre dos i tres anys que funciona a Sils, segons va explicar Nogué. “Al voltant de l'estany es va arribar a acords amb els propietaris que tenen terrenys que no utilitzen, i l'Ajuntament els condiciona i neteja per tenir un entorn al màxim de bé”, va explicar. Aquest any l'Ajuntament ha comptat amb tres persones que han ajudat a condicionar l'espai, contractades a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Gràcies a les condicions d'especial humitat, encara es conserven espècies de flora i fauna característiques de les zones humides. En els darrers segles, les àrees d'inundació natural han estat en recessió i avui són escasses a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.