Alerta d'onada de calor al Camp i a l'Ebre

L'avís és per avui, però ahir 16 estacions meteorològiques catalanes ja van marcar temperatures superiors als 36 graus

Calor extrema. Tot Catalunya va viure ahir un dia típic de mitjan mes d'agost i les previsions del SMC indiquen que la situació no variarà en els propers dies. De fet, l'organisme de la Generalitat ha emès un avís de risc d'onada de calor per les hores centrals de la tarda d'avui que afectarà gairebé totes les comarques de la demarcació de Tarragona. Però l'avís també informa que el risc s'estén a tretze comarques catalanes més. Tot indica, doncs, que avui es repetirà la situació d'ahir, que gran part dels observatoris del SMC van registrar temperatures superiors als trenta graus (vegeu la fitxa).

Les més altes de l'any

Una altra característica d'aquest cap de setmana és que ha estat difícil dormir, sobretot a les poblacions costaneres, per culpa de la calor. Quinze estacions meteorològiques van registrar temperatures mínimes per sobre dels 20 graus, i les més altes a Barcelona. De fet, a la capital catalana no es va baixar dels 21 graus, com tampoc va passar a Tarragona, que no ha tingut temperatures gaire extremes –una màxima de 30 graus ahir a l'observatori del complex de la Laboral– però sí unes mínimes que han fet créixer la sensació de calor.

Segons el SMC, l'alerta es manté per avui dilluns, que les calors extremes podrien afectar també les comarques de l'interior, amb una probabilitat d'entre el 10% i el 30% que s'hi registrin les temperatures més altes de l'any. L'alerta, però, és especialment alta en tot el litoral català, amb una probabilitat que pugui arribar al 70%. De manera que la previsió és que les temperatures siguin encara una miqueta més altes, amb força xafogor a la costa i que, tal com va passar ahir i provocades per la calor mateixa, a la tarda hi hagi tempestes al Pirineu i Prepirineu. Per dimarts, la previsió continua semblant, tot i que el SMC alerta que les màximes encara podrien augmentar una miqueta més.

LES TEMPERATURES

MÀXIMES Vinebre
38,5 graus
Seròs
38, graus
Riba-roja d'Ebre
37,1 graus
Aitona
36,9 graus
Margalef
36,8 graus
Benissanet
36,7 graus
El Masroig
36,4 graus
Torroja del Priorat
36,3 graus
Ascó
36,1 graus
Girona
35,9 graus
Batea
35,8 graus
Olot
35,8 graus
Manresa
35 graus
Horta de Sant Joan
34,8 graus
Aldover
34,8 graus
Falset
34,1 graus
L'Espluga de Francolí
34,1 graus
Mas de Barberans
33,6 graus
Vila-rodona
33,6 graus
Ulldecona
32,3 graus
Barcelona-Obs. Fabra
32,3 graus
MÍNIMES
Barcelona-Raval
23,9 graus
Sant Carles de la Ràpita
21,6 graus
Torredembarra
21,3 graus
Alcanar
21,2 graus
Tarragona
21,1 graus
Riba-roja d'Ebre
21,1 graus
Vinyols i els Arcs
20 graus
la crònica

Platja i tranquil·litat a les Terres de l'Ebre

alba porta

Trobar un forat per posar la tovallola i gaudir del sol no acostuma a ser una tasca difícil a les platges de les terres ebrenques. Ni les més turístiques i concorregudes, com per exemple les de municipis com ara Sant Carles de la Ràpita o l'Ampolla, tenen una gran massificació, encara que en dies festius o caps de setmana com aquest, dels més forts i calorosos de l'estiu, el nombre de banyistes i visitants augmenta, i això provoca una certa aglomeració. Però si ens endinsem al cor del Delta de l'Ebre, la situació és ben diferent i, si més no, curiosa. Platges com ara la dels Eucaliptus, pertanyent al municipi d'Amposta, o la del Migjorn, que pertany a Sant Jaume d'Enveja, es caracteritzen per ser verges i desertes, amb amplitud d'espais i una gran extensió. Això fa possible que els banyistes puguin gaudir de la tranquil·litat sense preocupar-se de si envaeixen el territori del veí o si a ells els pertany un pam més o menys de sorra.

En ple mes d'agost, però, i amb unes temperatures que estan als núvols, la situació d'aquestes platges canvia. Cada vegada són més els turistes que opten per la calma, i decideixen anar a unes platges més tranquil·les. Així ho asseguren des del punt de vigilància que la Creu Roja té a la platja dels Eucaliptus. «Cada vegada hi ve més gent», confirmen, encara que això no perjudica la bellesa de l'entorn. «Venim aquí perquè ens agraden més aquests tipus de platges, on gaudeixes de la natura», expliquen alguns banyistes, veïns d'Amposta. I és que tot i que cada vegada són més els turistes i visitants que busquen llocs tranquils, aquestes platges salvatges encara són més concorregudes per la gent del territori que no pas pels de fora. És el cas d'una família d'Ulldecona, que ahir va passar el dia a la platja de la Marquesa, a la península del Fangar. «Sempre anem a l'altra banda del delta, però avui hem decidit venir a aquesta», comentaven. I és que les platges de l'hemidelta esquerre són potser les menys concorregudes, tant per turistes com per veïns de la zona, i són molt atractives per passar-hi el dia pescant o gaudint dels encants deltaics. La crisi, doncs, no fa minvar l'afluència a les platges, i potser és on més es percep un canvi de model turístic. En moltes de les platges deltaiques s'ha notat un augment del nombre de visitants amb autocaravanes i, sobretot, que van menys als restaurants i consumeixen més entrepans fets a casa. De tota manera, des dels bars de platja de Sant Carles de la Ràpita s'assegura que hi ha tants visitants com en altres temporades, i fins i tot en dies puntuals l'afluència de gent és superior a la d'altres anys. I és que un bon bany de sol i una bona remullada sempre ve de gust.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.