Medi ambient

Faran un ascensor per a peixos al tram final de l'Ebre

La Unió Europea aprova un projecte Life de recuperació d'espècies autòctones com l'esturió

S'invertiran 1,5 milions d'euros a millorar la connectivitat del riu

La construcció d'assuts i preses al riu Ebre dificulta la migració dels peixos, aigües amunt i avall, i espècies autòctones com la saboga, l'anguila i la llamprea han perdut població en les darreres dècades, i fins i tot n'hi ha que han desaparegut de l'Ebre, com ara l'esturió. És amb l'objectiu de recuperar aquestes poblacions de peixos migratoris que la Unió Europea ha aprovat el finançament al projecte Life presentat per l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece). Un projecte, batejat com Migratoebre, que pretén millorar la connectivitat ecològica del tram final de l'Ebre. Concretament, s'instal·laran ascensors i rampes als assuts de Xerta i Ascó i a la presa de Flix perquè els peixos puguin superar aquests obstacles. “A l'assut de Xerta s'hi concentren molts peixos, ja hi ha una rampa, però molts exemplars no poden superar-la”, va explicar el coordinador del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis del Museu del Ter, Marc Ordeix, que col·labora en el projecte. Uns sensors i un sistema d'infrarojos detectaran quan els peixos són a l'interior de l'ascensor i s'activarà. I, a més de millorar la població de peixos, la instal·lació es pot convertir en un reclam turístic. “La idea és col·locar una pantalla perquè es pugui veure els peixos, realment pot ser un espectacle”, va dir Ordeix.

En el cas de l'assut d'Ascó s'instal·larà una rampa que també permetrà el pas de piragües, mentre que a Flix amb el projecte es pretén tornar a posar en marxa la resclosa. “És una obra complexa, s'han de canviar les comportes de la resclosa i automatitzar els mecanismes”, va assenyalar el director de l'Idece, Jordi Borràs.

Pel que fa al cost de Migratoebre, serà d'1,5 milions, un 50% del pressupost finançat per Europa. El programa tindrà una durada de quatre anys i en la darrera fase serà quan es reintroduirà l'esturió. “Tenim un acord amb un institut de recerca francès perquè ens cedeixi els exemplars, els instal·larem un GPS per saber quant de temps s'estan en cada lloc i fer-ne un seguiment”, va explicar Ordeix.

LA FRASE

Millorarem el sistema de comportes i rampes per facilitar la mobilitat dels peixos
Jordi Borràs
DIRECTOR DE L'INSTITUT PER AL DESENVOLUPAMENT DE L'EBRE

LA XIFRA

784.289
euros
aportaran la Generalitat i les fundacions Catalunya-La Pedrera i Museu del Ter al projecte Migratoebre.

Projecte de referència a tota la conca

Migratoebre pretén convertir-se en un projecte de referència a tota la conca de l'Ebre i promoure la millora de la connectivitat a tot el riu. “És la primera part d'un projecte que també pretén actuar a les preses de Riba-roja d'Ebre i Mequinensa”, va dir el director de l'Idece. En aquest sentit, el tram final de l'Ebre es podria connectar amb el Segre i, a través de Mequinensa, es garantiria la connexió fins a Saragossa. A més de les actuacions al riu s'involucraran agricultors, pescadors, gestors de l'aigua, companyies elèctriques, agents de turisme i ajuntaments en la gestió ecològica del riu. I se'n farà divulgació a través de la realització d'un congrés sobre la conservació de peixos autòctons.

Tot i que la construcció d'embassaments dificulta la supervivència als peixos, el coordinador del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis sosté que a l'Ebre la temperatura de l'aigua és més freda ara que fa cent anys. En aquest sentit, el canvi climàtic (que fa pujar la temperatura dels rius) no afectarà el tram final de l'Ebre, on l'aigua té prou qualitat pels peixos. Ordeix, però, sí que destaca la importància de mantenir un cabal d'aigua mínim per les espècies autòctones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.