Medi Ambient cedeix i rebaixa a la meitat la zona d'influència del parc dels aiguamolls

Ha fet una nova proposta a alcaldes i pagesos que exclou cinc dels set pobles que s'havien incorporat a l'espai protegit

El primer esborrany del pla especial dels aiguamolls de l'Empordà presentat per la conselleria de Medi Ambient proposava doblar la superfície protegida, fins a les 9.892 hectàrees de zona terrestre, a les quals s'afegirien les 5.891 hectàrees d'espai marítim. A més, el document apostava perquè la superfície afegida al pla especial passés a formar part amb el temps del parc natural. Això va provocar l'oposició tant dels alcaldes afectats –que van elaborar un manifest conjunt en contra– com dels pagesos, responsables de càmpings i caçadors, que consideraven que la proposta era excessiva i massa restrictiva.

A causa de l'oposició trobada al territori –on fins i tot hi va haver una tractorada de protesta dels pagesos–, el Departament de Medi Ambient va anunciar el mes passat que estava elaborant una segona proposta en què previsiblement es farien modificacions a la baixa. En aquell anunci, el director territorial de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, va avançar que l'esborrany inicial era un «pla de màxims» que es podia retocar. De fet, Medi Ambient preveia tenir la nova proposta a final del mes passat, però no va ser fins ahir que la va fer pública.

En una reunió mantinguda ahir a l'oficina d'El Cortalet del parc natural, Núria Buenaventura i Emili Santos van explicar a grans trets els canvis introduïts en l'esborrany del pla especial dels aiguamolls. Aquestes modificacions comporten que la zona d'influència del parc, que ha de servir de connector biològic, quedi amb poc més de 2.000 hectàrees respecte de les més de 4.000 que proposava inicialment. A conseqüència d'això, cinc municipis quedaran exclosos de la superfície de protecció. En concret, són part dels set que van quedar afectats per la proposta del març i que no ho estaven fins ara pel parc natural. Eren Riumors, Fortià, Vilamacolum, Vilajuïga, Torroella de Fluvià, Ventalló i Vila-sacra. Tot i que ahir no va transcendir quins, dos d'aquests municipis sí que mantindrien part del seu terme municipal dins de l'espai que quedarà com a connector biològic.

Converses un per un

Els representants del Departament de Medi Ambient van transmetre la seva proposta a sis alcaldes, que hi van assistir en representació de tots els pobles afectats, en presència del nou director del parc, Sergi Romero. En concret, hi havia els de Castelló d'Empúries, Pau, Palau-saverdera, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià i Riumors. Segons va explicar l'alcalde de Castelló, Salvi Güell, ara ells transmetran a la resta de municipis la proposta. Probablement la setmana vinent hi haurà una reunió i faran pública una declaració conjunta.

Tot i això, el departament es va comprometre ahir a explicar el nou esborrany del pla especial dels aiguamolls de l'Empordà poble per poble per acabar de concretar els detalls de la proposta. «El pla especial és necessari i imprescindible; i la nostra voluntat és la de continuar parlant per buscar l'encaix amb el territori», va dir ahir al migdia la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, en sortir de la reunió. La responsable de l'àrea també va recordar que «en cap cas» s'ha de parlar d'una ampliació del parc natural dels aiguamolls. Tot i que no es va parlar de dates, es calcula que la Generalitat no tindrà el projecte fins d'aquí a dos mesos. De fet, fonts del departament ja havien anunciat que el document no estaria fins a final d'any.

7.000 hectàrees protegides

Són les que està previst que ocupi la zona protegida inclosa en el pla especial dels Aiguamolls. Inicialment, Medi Ambient va apostar per afegir a les 4.792 hectàrees que ja formen part de l'actual parc natural aproximadament el doble de superfície, amb unes zones perifèriques que han de servir de connector biològic. Finalment, però, la conselleria ha optat per afegir-ne només unes 2.000, amb la qual cosa l'espai protegit total seria de prop de set mil hectàrees. Això significa que hi haurà onze municipis afectats, alguns amb bona part del seu terme municipal afectat. Per exemple, i a l'expectativa de saber més detalls, la primera proposta de pla especial preveia que el 85% del municipi de Pau seria zona protegida, mentre que a Castelló d'Empúries aquesta xifra arribava al 84%, i a Sant Pere Pescador al 79%. També hi havia afectacions importants a Palau-saverdera i l'Armentera.

Les restriccions d'ús

La primera proposta de pla especial dels aiguamolls redactada per la conselleria de Medi Ambient marcava les restriccions d'ús establertes en cada una de les diverses zones de protecció del parc. Entre les prohibicions destacaven la d'aixecar noves construccions agràries, el trial, la publicitat i fins i tot l'hípica en alguns espais, i establia els límits de la navegació al mar i al baix Fluvià. Tampoc permetia els parcs eòlics i les barraques il·legals. S'haurà de veure com queden aquestes restriccions en el nou document que elabori la Generalitat ja que és el que més ha molestat el territori. El pla especial dels aiguamolls de l'Empordà estava pendent des de fa 26 anys, quan es va considerar la zona com a parc natural, després de les mobilitzacions ciutadanes que van salvar els aiguamolls de l'especulació urbanística. Precisament, l'any passat es va celebrar el 25è aniversari del parc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.