El 50% dels llots tòxics de Flix ja són fora de l'Ebre
Acuamed ha extret 450.000 metres cúbics de fangs contaminats per radionúclids i ara comença a retirar organoclorats i mercuri del pantà
L'obra estarà acabada el desembre del 2015
Els treballs d'extracció dels llots tòxics acumulats al pantà de Flix els darrers cent anys ja són a la meitat. La societat estatal Acuamed ha dragat durant el darrer any 450.000 metres cúbics de fangs contaminats principalment per radionúclids, que són un 50% del volum total; ha depurat 880.000 metres cúbics d'aigua, i ha traslladat a l'abocador del Racó de la Pubilla 328.000 metres cúbics de residus, de 24 metres d'altura. Així ho va explicar ahir a Tortosa la directora de l'obra de descontaminació de Flix d'Acuamed, Azahara Peralta, durant una sessió extraordinària del Cercle d'Infraestructures. “Hem extret el material contaminat per radionúclids i ara hem començat a retirar sediments contaminats per organoclorats i mercuri, uns llots que requereixen un tractament específic per descontaminar-los”, va explicar Peralta. Així, mentre que en els treballs executats fins aquest mes de juliol ha estat necessari descontaminar un 13% dels fangs retirats del pantà de Flix, aquest percentatge superarà el 20% els pròxims mesos.
Pel que fa a l'extracció dels organoclorats i els metalls pesants, s'allargarà durant tot l'estiu i, una vegada completada l'operació, s'haurà d'analitzar si és necessari descontaminar també la llera del riu. “Haurem de comprovar si les graves del llit del riu estan contaminades o no; si ho estan, caldrà continuar els treballs de dragatge”, va dir Peralta. Concretament, caldria extreure 200.000 metres cúbics més de llots tòxics i el procés d'extracció s'allargaria fins al juny de l'any que ve aproximadament.
La directora d'obra va assenyalar que, una vegada completada l'extracció dels llots, el seu tractament i el trasllat dels residus a l'abocador del Racó de la Pubilla, s'hauran de desmantellar les instal·lacions: el mur de planxes del riu, les plantes de tractament dels residus que s'han construït al recinte d'Ercros i que s'ha de segellar l'abocador. “L'obra estarà totalment acabada el desembre del 2015”, va dir Peralta, que és la data màxima perquè l'obra rebi el finançament dels fons de cohesió europeus, que han de cobrir un 70% dels 165 milions d'euros que costa el projecte.
Mentre que els treballs d'extracció dels fangs tòxics compleixen els terminis previstos, les obres del pla de restitució territorial no avancen al mateix ritme. I així ho va posar de manifest l'alcalde del Pinell de Brai, Lluís Melich, on encara no s'ha construït el pou que ha de subministrar l'aigua als veïns del municipi en cas d'emergència. “Es va adjudicar l'obra de construcció sense disposar d'un sondeig previ i ara s'acaba de posar a licitació aquest sondeig per comprovar si hi ha aigua”, va explicar Peralta a l'alcalde del Pinell.
LA XIFRA
Poc ressò internacional
Garantir la qualitat de l'aigua i eliminar els llots tòxics perquè no quedin residus a l'Ebre que puguin generar nous episodis de contaminació, com el del Nadal del 2000, quan es va registrar una mortalitat de peixos al riu i es va detectar mercuri a la xarxa de distribució d'aigua del Consorci d'Aigües de Tarragona, és l'objectiu de l'obra de descontaminació. Un projecte pioner però que, segons la directora de l'obra, ha tingut poc ressò internacional fins ara. “No s'està donant a conèixer prou el projecte en l'àmbit internacional, ni tampoc nacional, i es tracta d'una obra innovadora pel conjunt de residus tòxics que es tracten”, va dir Peralta. Els residus s'han acumulat al riu des de final del segle XIX pels abocaments d'Ercros (anteriorment Erkímia) fins al 1985, quan es van limitar els vessaments directes al riu.
Actualment treballen en les tasques de descontaminació unes 130 persones.