Critiquen que Medi Ambient negocia només amb propietaris i alcaldes pel futur parc natural del Montgrí
El Fòrum l'Escala Empúries reclama que s'ampliïn els límits de l'espai protegit
L'entitat Fòrum l'Escala Empúries ha demanat una trobada amb el director dels serveis territorials de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, i també amb el conseller Francesc Baltasar per exposar-los la seva posició entorn al projecte del parc natural del Montgrí i per saber en quin moment està la tramitació. Francesc Tubau, Jordi Estévez i Assumpció Vila són alguns dels representants de l'associació i reclamen que la Generalitat no es posicioni en funció del que diuen els alcaldes i els propietaris. «Medi Ambient dóna resposta a una part de gent que s'hi oposa però no ens ha respost a nosaltres, per exemple, que defensem la necessitat dels connectors biològics i reclamem que s'ampliïn els límits del parc que es proposen ara», expliquen.
Pel que fa a la posició dels pagesos, els portaveus del fòrum consideren que en moltes ocasions a darrere hi ha propietaris que el que fan és defensar «interessos privats». «Els arguments que estan fent servir no són veritat en la major part dels casos. L'únic que pot tenir un sentit és que tenen por de no poder vendre les parcel·les amb el valor que tenen ara.» El que temen des de l'entitat és que el que estiguin aconseguint els opositors al parc és «aturar la tramitació i fer que quedi sobre la taula en aquesta legislatura esperant una conjuntura millor», van explicar els representants de Fòrum l'Escala Empúries.
L'experiència garrotxina
Des de l'entitat asseguren que no entenen alguns arguments que s'estant donant com ara que «no es podran fer servir xarxes per als arbres fruiters». «Des de quan és incompatible defensar la terra i treballar-la?», es pregunten i asseguren que si bé és veritat que hi ha experiències anteriors de parcs naturals que no han funcionat, n'hi ha d'altres que estan funcionant bé. El Fòrum l'Escala Empúries posa d'exemple el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, on recorden que s'han promogut els productes amb denominació d'origen. Expressen que això es podria fer també a la zona del Baix Ter i que suposaria una millora per als pagesos de la zona. Pel que fa a l'ampliació dels límits del parc, els representants d'aquesta associació ecologista defensen que cal potenciar els connectors biològics i que no n'hi ha prou que estigui protegit pel pla director de l'Empordà. Organitzaran el 18 i 19 de setembre unes conferències per explicar tot això.