Medi ambient

Patrimoni natural

Una espècie autòctona en perill

Apadrina un ruc català

El centre on es conserven la majoria dels rucs catalans que queden, al Berguedà, intensifica la campanya d'apadrinaments per subsistir

És molt difícil de vendre'ls i el seu preu ha caigut dels 5.000 fins als 1.000 euros per exemplar

Els padrins han de pagar entre 100 i 300 euros el primer any i gaudeixen de diversos avantatges

“Els ajuts són mínims per a una raça com la del guarà, que és patrimoni genètic de Catalunya”

L'ase català, un animal autòcton que va ser clau en la descoberta de l'Oest americà, està en perill per l'actual situació econòmica. El nucli de Fuïves, a Olvan (Berguedà), que des de fa 40 anys és referent en la preservació del guarà català, alerta que la crisi els ha portat a una situació límit. Per això, el seu responsable, el veterinari Joan Gassó, fa una crida a l'apadrinament dels animals per continuar subsistint i mantenir una raça fonamental al camp fins a la mecanització. Gassó ha explicat que amb la crisi costa molt de vendre els rucs i que l'opció de l'apadrinament, que practica des de fa uns anys, és l'alternativa que permetria garantir-ne el futur. El responsable del centre ha afegit que abans de l'esclat de la crisi, es podien vendre exemplars del guarà català per uns 5.000 euros “mentre que ara no arriba als 1.000, i vista la situació general, no pots queixar-te”. A Fuïves, Gassó hi té uns 150 rucs catalans dels gairebé 300 que hi ha a tot Catalunya.

A principi d'estiu, el responsable del centre, Joan Gassó, alertava a l'agència ACN que el futur del ruc català estava en perill per l'actual panorama econòmic i, si la situació no canviava, es plantejava reduir el nombre d'animals, cosa que no permetria garantir el futur d'aquest animal autòcton ni tampoc millorar-ne l'espècie genèticament, ja que no se'n podria fer selecció. Gassó, que a part de l'actual responsable del centre és veterinari, explica que “una cosa és mantenir un animal i una altra és mantenir tota una raça”. “És una despesa contínua en menjar, medicaments... ara es venen molts pocs animals i la situació ja és insostenible”, sentencia. Però, quan costa mantenir un ruc català? “Ni ho he contat exactament perquè llavors segur que tancaria... he anat sobrevivint gràcies a la granja de vaques que també tinc.” Gassó defensa que cal seguir lluitant: “a l'estiu se n'ha apadrinat algun més, però pocs pel que necessitem”.

Pocs ajuts

El responsable de Fuïves lamenta que constantment es parli d'independència i catalanisme però que en canvi es deixi perdre una espècie autòctona catalana. En aquest sentit, denuncia la poca sensibilitat de les administracions: “els ajuts són mínims i insuficients per una raça que és patrimoni genètic de Catalunya”. “És una llàstima que es pugui arribar a perdre el ruc català”, ha sentenciat.

Vist això, doncs, el responsable de Fuïves ha cercat complementar l'activitat actual, les visites guiades i la venda de cosmètics com ara crema de cara, hidratant, gel de bany, llet de burra i d'esperma per fer inseminacions, i de marxandatge, amb els apadrinaments.

A partir de 100 euros

L'apadrinament té diverses opcions. Per 100 euros l'any, l'opció de tutela dóna dret a posar-li un nom, visitar-lo i passejar-lo. A partir del segon any, el preu baixa a 80 euros. També hi ha l'opció, per 200 euros, de fer un apadrinament en grup, d'amics, familiars o empresa, i tots els membres tenen els mateixos drets. I encara hi ha l'opció d'apadrinar un pollí i posar-li el nom, per 300 euros. En aquestes dues últimes opcions, el preu baixa el segon any. Entre les persones que n'han apadrinat hi ha l'escriptor Màrius Serra, i el doble de Pep Guardiola, Pep Plaza. Els padrins, a més, tenen dret a descomptes en un seguit d'empreses associades i en els productes que es venen a Fuïves.

Animals clau
Fa mig segle, quan les feines del camp encara no estaven mecanitzades, “els rucs catalans eren els que movien el món”. “Tibaven les arades, les carretes, els troncs, sempre treballant i van ajudar a conquerir molts països”, sentencia Gassó. Ara, els animals es compren per millorar genèticament altres espècies de rucs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.