El «corcó del pi» amenaça els boscos valencians
Una plaga ataca la pineda del Paratge Natural de la Costera de Puçol
Amb motiu de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori, el col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista Agró de la comarca de l'Horta Nord, reinicià el voluntariat mediambiental al Paratge Natural Municipal “La Costera de Puçol” i en revisar les caixes niu instal·lades amb anterioritat, el “Tomicus destriuens” va centrar l'atenció del col·lectiu.
La presència d'aquest coleòpter en aquest racó de la Serra Calderona, posa en risc la supervivència dels pins blancs (Pinus halepensis) del paratge.
Nombroses pinedes del País Valencià pateixen l'atac d'aquesta plaga forestal, una invasió que es veu agreujada amb l'estrés hídric patit pels arbres després de mesos de sequera, que els ha afectat en la seua resistència vital.
La defensa natural del pi davant aquest minúscul coleòpter que perfora la corfa del tronc per alimentar-se de la saba és la resina. Amb aquesta substància, el pi aconsegueix taponar els forats que el Tomicus destruens realitza i, a més, atrapa els insectes.
Però l'actual situació de gran part dels pins valencians degut a la manca de precipitacions, els ha pillat amb una abundant feblesa vital i no poden generar suficient resina per a defendre's dels milers d'escarabats que els ataquen.
Els grups ecologistes escampats arreu el territori valencià, han alertat la Conselleria perquè actue com més aviat millor per a intentar minimitzar aquesta plaga que pot perjudicar la massa arbòria valenciana en el seu conjunt.
Per la seua banda, l'Administració Valenciana ha optat per començar a fer tales massives d'arbres afectats perquè no infecten la resta d'exemplars que encara es mantenen vius, acció aquesta que no ha estat ben vista pels grups ecologistes.