Sospiten de la presència d'un llop a Núria, però els Rurals ho descarten
Un treballador de l'estació d'esquí ha enviat fotografies d'unes petjades als agents d'aquest cos
Al febrer i a l'estiu se'n van fotografiar dos exemplars
Tècnics del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han descartat que unes petjades a la neu fotografiades per un treballador de la vall de Núria (Queralbs) siguin d'un llop. Després d'analitzar-ne les traces, han conclòs que corresponen a un gos. Els tècnics del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural estan fent un seguiment d'aquest animal per tenir més informació del seu pas per Catalunya.
Les petjades van aparèixer abans-d'ahir al matí al santuari situat prop de 2.000 metres d'altura. El dia abans havia nevat i s'havia acumulat mig centímetre de neu; per tant, les petjades es podien veure perfectament, segons ha explicat a l'ACN David Sadurní, que és treballador de l'estació d'esquí de la vall de Núria i també cap dels bombers voluntaris de Ribes de Freser (Ripollès). “Eren més grosses que la d'una guilla i n'hi havia força quantitat; l'animal s'havia passejat amunt i avall”, ha dit.
L'any passat, un altre treballador d'aquestes instal·lacions ja va poder fotografiar petjades, però des de la Generalitat es va considerar que no eren vàlides perquè eren massa borroses. L'últim cop que es va poder documentar la presència del llop a aquest municipi va ser el febrer d'aquest any, quan el fotògraf Ferran Jordà el va captar amb la seva càmera. Al juliol, però per la banda de l'Alta Cerdanya del Puigmal, se'n va fotografiar un i, a l'agost, una família també va aconseguir fer una foto a un altre exemplar en aquesta muntanya, pel mateix vessant. L'animal va fugir.
El llop va tornar a Catalunya l'any 2000, data en què es va recollir el primer excrement que va permetre confirmar-ne l'espècie. Els pastors de la zona del Cadí ja havien denunciat atacs als ramats des del 1997. El Departament de Medi Ambient i Habitatge no ho va reconèixer oficialment fins al 2004, quan el servei de genètica molecular de la UAB va acabar el protocol per a l'anàlisi genètica de les mostres, que va possibilitar analitzar les que hi havia fins llavors congelades. Això va permetre descobrir que el llop que havia tornat a Catalunya venia d'Itàlia passant per França.