Medi ambient

L'aigua s'endú un tros del nou parc dels Coloms d'Olot

L'obra era provisional i les pluges continuades van arrossegar una part del sauló, que es va enfonsar parcialment

La Garrotxa acumula entre 150 i 225 litres per metre quadrat, i el Ripollès, entre 100 i 260

L'esfondrament d'una part del sauló del parc dels Coloms i el tall de passadissos al riu Fluvià i a diverses rieres de la Garrotxa són els fets més rellevants de la llevantada del cap de setmana passat a la comarca, deixant de banda la mort d'una dona de Girona que feia senderisme al sector de Sadernes, com s'informa en les planes prèvies d'aquest diari.

L'esfondrament del parc dels Coloms es va produir perquè l'abundància d'aigua va afectar una zona de sauló que es va urbanitzar provisionalment per a la inauguració de la plaça del Mercat, divendres passat. Era una zona que no estava assentada i en va cedir el contorn amb la part de paviment dur, que va arrencar el panot. A més, va descalçar un arbre i diversos arbustos que el rodejaven i això va fer l'efecte d'un petit esfondrament. No va tenir més conseqüències que les visuals, ja que l'estructura de formigó de sota no presenta cap dany. És una estructura que correspon a una part de la sortida del nou pàrquing subterrani del Mercadona, que està a la planta de sota de la plaça del Mercat.

Diumenge, els bombers van haver d'ajudar un grup que havia anat d'esplai a una casa de colònies a Sant Privat d'en Bas (Vall d'en Bas) a travessar una riera. Com que no hi van poder accedir amb vehicles, van desplegar una escala mecànica, que va fer de pont per travessar la riera i així el grup va poder tornar a casa. En cap moment van córrer perill, ja que l'aigua no es va acostar a la casa.

Així doncs, la comarca de la Garrotxa ha arribat a acumular fins a un màxim de 225 litres per metre quadrat segons les zones durant l'episodi de pluges de la llevantada del cap de setmana passat. Olot ha estat el municipi que ha registrat la quantitat més elevada, amb una punta de 124,9 litres per metre quadrat dissabte passat. Com sol ser habitual durant els episodis de pluges fortes o continuades, la policia municipal i Protecció Civil van haver de tancar els passadissos sobre el riu Fluvià del sector dels Tussols i de Sant Miquel. Durant tot l'episodi, els cossos de protecció van fer un seguiment de la crescuda del Fluvià al seu pas per la ciutat, sobretot als punts on primer arriba a nivell del carrer, com el passeig de Sant Roc i la ronda Fluvià. Només al tram de la Providència es va prohibir l'aparcament de vehicles.

També es van haver de prendre precaucions arran dels avisos per possibles inundacions al llarg de tot el tram garrotxí del riu Fluvià, on no es van registrar incidents de consideració. Com a Olot, només es van prendre mesures preventives i es van tancar alguns passadissos. Protecció Civil havia alertat del risc de desbordament del riu Fluvià en diversos trams. Finalment, no obstant això, no es van registrar problemes de consideració.

Ripollès

Al Ripollès, es van registrar entre 100 i 260 litres per metre quadrat segons la zona. No hi va haver afectacions importants, tot i que en algun moment es va témer pel desbordament del Ter a Ripoll, on va arribar a dur 500 metres cúbics per segon. En algunes rieres es van produir petits desbordaments sense importància. La neu, en canvi, només va caure en zones molt elevades, com ara a Ulldeter, amb 68 centímetres. Es van registrar talls per esllavissades a la pista forestal entre Setcases i Espinavell, a la C-17 a Ripoll i a la GI400 a Toses. Així mateix, es va inundar el casal de Ribes.

LA XIFRA

124,9
litres per metre quadrat
va registrar Olot, que es va convertir en el municipi garrotxí que en va recollir més.

Molta aigua de pluja i molt ben repartida per tot arreu

Olot va obtenir el registre més alt de quantitat de pluja, però l'aigua que va caure es va anar repartint amb quantitats importants per tota la comarca de la Garrotxa. Així, divendres, el primer dia de la llevantada, Olot va registrar la quantitat de pluja més important, amb 39,3 litres per metre quadrat, però a Sant Feliu de Pallerols en van ser 36,4, i a la Vall de Bianya, 31,2. L'endemà, Olot sí que va obtenir el rècord absolut de tot l'episodi amb els ja citats 124,9 litres per metre quadrat; seguit de la Vall de Bianya, amb 80,2, i la Vall d'en Bas, amb 76,9. I, finalment, diumenge els registres van baixar i va ser aquest últim municipi el que va recollir més pluja, amb un total de 75,9 litres per metre quadrat. A la comarca del Ripollès, els registres més importants van ser els 141,3 litres per metre quadrat de Molló, els 125,7 de Sant Pau de Segúries i els 108,8 de Ribes de Freser, tots diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.