Medi ambient

L'aigua s'endú un tros del nou parc dels Coloms d'Olot

L'obra era provisional i les pluges continuades van arrossegar una part del sauló, que es va enfonsar parcialment

La Garrotxa acumula entre 150 i 225 litres per metre quadrat, i el Ripollès, entre 100 i 260

L'esfon­dra­ment d'una part del sauló del parc dels Coloms i el tall de pas­sa­dis­sos al riu Fluvià i a diver­ses rie­res de la Gar­rotxa són els fets més relle­vants de la lle­van­tada del cap de set­mana pas­sat a la comarca, dei­xant de banda la mort d'una dona de Girona que feia sen­de­risme al sec­tor de Sader­nes, com s'informa en les pla­nes prèvies d'aquest diari.

L'esfon­dra­ment del parc dels Coloms es va pro­duir perquè l'abundància d'aigua va afec­tar una zona de sauló que es va urba­nit­zar pro­vi­si­o­nal­ment per a la inau­gu­ració de la plaça del Mer­cat, diven­dres pas­sat. Era una zona que no estava assen­tada i en va cedir el con­torn amb la part de pavi­ment dur, que va arren­car el panot. A més, va des­calçar un arbre i diver­sos arbus­tos que el rode­ja­ven i això va fer l'efecte d'un petit esfon­dra­ment. No va tenir més con­seqüències que les visu­als, ja que l'estruc­tura de for­migó de sota no pre­senta cap dany. És una estruc­tura que cor­res­pon a una part de la sor­tida del nou pàrquing sub­ter­rani del Mer­ca­dona, que està a la planta de sota de la plaça del Mer­cat.

Diu­menge, els bom­bers van haver d'aju­dar un grup que havia anat d'esplai a una casa de colònies a Sant Pri­vat d'en Bas (Vall d'en Bas) a tra­ves­sar una riera. Com que no hi van poder acce­dir amb vehi­cles, van des­ple­gar una escala mecànica, que va fer de pont per tra­ves­sar la riera i així el grup va poder tor­nar a casa. En cap moment van córrer perill, ja que l'aigua no es va acos­tar a la casa.

Així doncs, la comarca de la Gar­rotxa ha arri­bat a acu­mu­lar fins a un màxim de 225 litres per metre qua­drat segons les zones durant l'epi­sodi de plu­ges de la lle­van­tada del cap de set­mana pas­sat. Olot ha estat el muni­cipi que ha regis­trat la quan­ti­tat més ele­vada, amb una punta de 124,9 litres per metre qua­drat dis­sabte pas­sat. Com sol ser habi­tual durant els epi­so­dis de plu­ges for­tes o con­ti­nu­a­des, la poli­cia muni­ci­pal i Pro­tecció Civil van haver de tan­car els pas­sa­dis­sos sobre el riu Fluvià del sec­tor dels Tus­sols i de Sant Miquel. Durant tot l'epi­sodi, els cos­sos de pro­tecció van fer un segui­ment de la cres­cuda del Fluvià al seu pas per la ciu­tat, sobre­tot als punts on pri­mer arriba a nivell del car­rer, com el pas­seig de Sant Roc i la ronda Fluvià. Només al tram de la Pro­vidència es va pro­hi­bir l'apar­ca­ment de vehi­cles.

També es van haver de pren­dre pre­cau­ci­ons arran dels avi­sos per pos­si­bles inun­da­ci­ons al llarg de tot el tram gar­rotxí del riu Fluvià, on no es van regis­trar inci­dents de con­si­de­ració. Com a Olot, només es van pren­dre mesu­res pre­ven­ti­ves i es van tan­car alguns pas­sa­dis­sos. Pro­tecció Civil havia aler­tat del risc de des­bor­da­ment del riu Fluvià en diver­sos trams. Final­ment, no obs­tant això, no es van regis­trar pro­ble­mes de con­si­de­ració.

Ripollès

Al Ripollès, es van regis­trar entre 100 i 260 litres per metre qua­drat segons la zona. No hi va haver afec­ta­ci­ons impor­tants, tot i que en algun moment es va témer pel des­bor­da­ment del Ter a Ripoll, on va arri­bar a dur 500 metres cúbics per segon. En algu­nes rie­res es van pro­duir petits des­bor­da­ments sense importància. La neu, en canvi, només va caure en zones molt ele­va­des, com ara a Ull­de­ter, amb 68 centímetres. Es van regis­trar talls per eslla­vis­sa­des a la pista fores­tal entre Set­ca­ses i Espi­na­vell, a la C-17 a Ripoll i a la GI400 a Toses. Així mateix, es va inun­dar el casal de Ribes.

LA XIFRA

124,9
litres per metre quadrat
va registrar Olot, que es va convertir en el municipi garrotxí que en va recollir més.

Molta aigua de pluja i molt ben repartida per tot arreu

Olot va obtenir el registre més alt de quantitat de pluja, però l'aigua que va caure es va anar repartint amb quantitats importants per tota la comarca de la Garrotxa. Així, divendres, el primer dia de la llevantada, Olot va registrar la quantitat de pluja més important, amb 39,3 litres per metre quadrat, però a Sant Feliu de Pallerols en van ser 36,4, i a la Vall de Bianya, 31,2. L'endemà, Olot sí que va obtenir el rècord absolut de tot l'episodi amb els ja citats 124,9 litres per metre quadrat; seguit de la Vall de Bianya, amb 80,2, i la Vall d'en Bas, amb 76,9. I, finalment, diumenge els registres van baixar i va ser aquest últim municipi el que va recollir més pluja, amb un total de 75,9 litres per metre quadrat. A la comarca del Ripollès, els registres més importants van ser els 141,3 litres per metre quadrat de Molló, els 125,7 de Sant Pau de Segúries i els 108,8 de Ribes de Freser, tots diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.