Medi ambient

Mala qualitat del bosc de ribera a Vic i Torelló

El darrer seguiment de l'estat ecològic dels cursos fluvials a Osona, amb dades del 2014 que ha presentat el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM)–Museu del Ter, forçar l'Estat espanyol a negociaha evidenciat la mala qualitat del bosc de ribera a Vic, en el cas del riu Mèder, i a Torelló, en el cas del Ges. Núria Sellarès, enginyera agrícola, ambientòloga i biòloga del CERM, explica que el tram de Vic presenta problemes greus perquè “l'aigua no pot circular i hi ha canalitzacions, no hi ha bosc de ribera”. En el cas del Ges a Torelló, “no és que l'aigua tingui mala qualitat, sinó que no hi ha ambients perquè els macroinvertebrats aquàtics, que serveixen d'indicadors de la qualitat de l'aigua, puguin refugiar-s'hi”. Segons Sellarès, la contaminació es pot donar per diversos motius, com abocaments directes d'origen orgànic o dels camps de conreu, i de les depuradores d'aigua residual. Per aquest motiu, alguns dels “punts de control” s'estableixen prop de les depuradores, com a Manlleu. Allà la qualitat de l'aigua és baixa, possiblement “a causa d'una fuita de clavegueram”.

Per millorar els punts negres caldria “que hi hagués més bosc de ribera”, sobretot al Mèder i al Gurri, on “l'activitat agrícola és més forta”. Des del CERM s'impulsen accions com el projecte Riberes del Ter i asseguren que “només amb cinc metres a banda i banda i un riu més natural, ja milloraria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.