la contra

El Vallès, en un cop d'ull

L'Obra Social Caixa Sabadell inaugura una nova taula d'orientació geogràfica al capdamunt de la Mola

GAI­REBÉ 50 ANYS DESPRÉS. La nova taula d'ori­en­tació geogràfica de la Mola subs­ti­tu­eix la pri­mera versió de 1960, també impul­sada per Caixa Saba­dell. La inau­gu­ració d'aquest diu­menge és un dels últims actes de cele­bració dels 150 anys de l'enti­tat.

La Mola, amb els seus 1.101,9 m, no és només la mun­ta­nya més alta del Vallès Occi­den­tal. També és, gràcies a la seva ubi­cació pri­vi­le­gi­ada, la via d'esca­pa­ment visual des de totes les urbs de la comarca: el símbol que recorda que els parat­ges natu­rals són tan pro­pers com el con­glo­me­rat urbanístic pròxim a Bar­ce­lona. Els pele­gri­nat­ges al seu cim, tant dels excur­si­o­nis­tes de vocació com dels oca­si­o­nals, són una cons­tant. I és que no hi ha una ata­laia millor per divi­sar, amb una sim­ple ullada, la mor­fo­lo­gia d'un ter­ri­tori mar­cat per la diver­si­tat: bos­cos, ciu­tats i el mar que es pot intuir a l'horitzó.

Caixa Saba­dell, l'any 1960, va col·labo­rar deci­si­va­ment al fet que la Mola esde­vingués la des­ti­nació per excel·lència del turisme de pro­xi­mi­tat. Va col·locar-hi una taula d'ori­en­tació geogràfica que des­cri­via amb prou exac­ti­tud on hi ha cada mun­ta­nya, cada poble, cada riu o fins i tot l'illa de Mallorca, apre­ci­a­ble en les jor­na­des d'extrema clare­dat. La tec­no­lo­gia, però, així com l'evo­lució dels mate­ri­als i dels mit­jans de trans­port –el cim encara és i sem­pre serà inac­ces­si­ble als cot­xes i a les motos– ofe­rien una opor­tu­ni­tat de millora i l'Obra Social de la caixa degana del ter­ri­tori català, a través d'una apor­tació de més de 61.000 euros, ha mul­ti­pli­cat l'atrac­tiu de l'ele­ment.

«La toponímia està actu­a­lit­zada, així com totes les alçades de les mun­ta­nyes atès que, a través dels satèl·lits, el marge d'error ja és només d'uns 10 centímetres com a màxim», va des­ta­car el direc­tor de l'Obra Social Caixa Saba­dell, Fermí Pons-Pons, en un acte d'inau­gu­ració que diu­menge va aple­gar unes 1.200 per­so­nes al cim més alt del macís de Sant Llo­renç del Munt. Amb el res­pecte del temps, pot­ser l'únic fac­tor que podia evi­tar que la jor­nada fos històrica, la taula d'ori­en­tació geogràfica va ser beneïda, es van can­tar Els sega­dors, i la Unió Excur­si­o­nista de Saba­dell (UES) va poder cele­brar la tra­di­ci­o­nal ballada de sar­da­nes que sem­pre sol reser­var per aques­tes dates. Tot ple­gat, sota l'atenta mirada del pre­si­dent de Caixa Saba­dell, Sal­va­dor Soley; el seu direc­tor gene­ral, Jordi Mes­tre; el dipu­tat de l'àrea d'Espais Natu­rals de la Dipu­tació de Bar­ce­lona i alcalde de Gra­no­llers, Josep Mayo­ral; el vice­pre­si­dent de la Fede­ració d'Enti­tats Excur­si­o­nis­tes de Cata­lu­nya (FEEC), Jordi Merino; el vice­pre­si­dent de la Fede­ració Espa­nyola d'Esports de Mun­ta­nya i Esca­lada (FEDME), Jordi Pons, i alcal­des i regi­dors de Mata­de­pera, Sant Llo­renç Savall, Saba­dell, Ter­rassa i Cas­te­llar del Vallès.

El procés de mun­tatge previ al mul­ti­tu­di­nari acte va començar dijous al matí amb el tras­llat de la nova taula en helicòpter. L'ela­bo­ració, però, ve de força més lluny, ja que els quasi tres metres de diàmetre estan pin­tats a mà i pre­nen com a referència foto­gra­fies de l'entorn. La taula antiga no des­a­pa­rei­xerà sinó que també s'expo­sarà, aviat, al cim de la Mola, donant encara més motius a tots els valle­sans perquè es cal­cin les espor­ti­ves almenys un dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.