Xulella torna a ser víctima de la silvicultura destructiva que practica la Conselleria
Acció Ecologista Agró denuncia l'eliminació de vegetació forestal a gran escala en esta localitat de la comarca dels Serrans
La Comissió Forestal d'Acció Ecologista-Agró no entén el possible benefici buscat amb esta actuació, que s'ha desenvolupat en una zona natural de Xulella relativament ben conservada i en avançat procés de regeneració cap a etapes més valuoses del bosc.
Probablement esta intervenció de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient forme part de l'equivocada estratègia de prevenció d'incendis forestals que promou l'administració valenciana. Una estratègia que continua sense donar bons resultats, ja que no ha aconseguit disminuir el nombre mitjà d'incendis forestals ocorreguts des de fa dècades al País Valencià, que superen els 400 cada any.
Una prova contundent de la ineficàcia d'esta estratègia es troba en l'incompliment dels objectius específics sobre prevenció d'incendis que la pròpia administració valenciana s'havia proposat amb el Pla de Desenvolupament Rural.
L'objectiu consistia a disminuir la superfície forestal anual mitjana afectada per incendis forestals del període anterior, que va ser de 3.024 has. Tanmateix, durant el període 2006-2013, esta xifra s'ha disparat fins a les 11.282,52 hs, incrementat-se així en quasi un 300%, a pesar de la inversió de 15 milions d'euros del PDR en obres de silvicultura destructiva com l'executada ara a Xulella.
Lamentablement este tipus d'actuacions, emmascarades amb bones intencions però amb greus impactes mediambientals i paisatgístics per als boscos, s'estenen per tot el territori forestal valencià i sumen molts quilòmetres lineals de terrenys desforestats. Zones on s'elimina gran part de la coberta vegetal, es danya el sòl fèrtil, s'incrementa l'erosió, s'agreuja el risc de desertificació, es reduïx la biodiversitat de fauna i flora per culpa d'una discutible i fallida política de prevenció d'incendis basada en grans obres de silvicultura destructiva, que concentren la inversió pública mentre la Conselleria de Medi Ambient retalla en vigilància, restauració i millora dels ecosistemes forestals.