Medi ambient

Medi Ambient

El delta del Francolí

De la sèquia major al delta del riu Francolí

turisme Les visites guiades es fan els dissabtes i diumenges d'agost i setembre protecció El fartet, espècie protegida que habita a la sèquia

Parlar de la sèquia major de Vila-seca és com recrear els aiguamolls que es van originar en els sediments aportats pel riu Francolí, que formarien part del seu delta. La sèquia major és una zona preservada del delta del Francolí inclosa dins el pla d'espais d'interès natural (PEIN) de la Generalitat, des del1992. Es tracta d'una àrea humida, en un entorn urbanitzat turístic, que conserva una mostra de la vegetació i fauna pròpies del litoral mediterrani original.

Com cada any, al mes d'agost, s'inicien les visites a aquest espai natural. La visita, apta per a totes les edats, inclou un recorregut de dos quilòmetres que es fa en dues hores. Durant la visita, s'explica la història de l'indret i els seus valors naturals, s'interpreten els rastres d'activitat animal a través de les petjades, les plomes, els nius i les restes de menjar, i s'observen ocells amb prismàtics i les espècies que conviuen a l'espai. Les visites monitoritzades per Cel Rogent s'han de fer amb reserva prèvia i es duen a terme els dissabtes i diumenges d'agost i setembre, de les sis de la tarda a les vuit del vespre, i d'octubre a febrer, els diumenges d'onze del matí a una del migdia.

Els habitants del delta

En aquest espai protegit, de 17,3 hectàrees, s'hi troben canyissars i jonqueres, la vegetació originària de l'aiguamoll del riu Francolí, abans que els terrenys es conreessin. També destaquen animals singulars, com el fartet, un peix protegit que només es pot trobar en el seu hàbitat natural en quatre indrets del territori català, un d'ells, la sèquia major. Pel que fa als animals que es poden apreciar durant la visita, “se'n troben uns o altres en funció de l'època de l'any”, assenyala Imma Piñas, representant de Cel Rogent. Durant tot l'any, s'aprecien ànecs i ocells aquàtics com el blauet; a l'estiu, ocells africans com l'agró roig i el capó reial; a la tardor poden aparèixer flamencs, i a l'hivern, moixons com el bernat pescaire i d'altres que fugen del fred. En les visites, també es pot observar la nombrosa presència de conills i el rastre de les petjades d'animals com ara el teixó i el porc senglar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.