Medi ambient

Plantes invasores al Besòs

Fa uns anys, els abo­ca­ments de runa i altres resi­dus eren un pro­blema molt habi­tual a l'entorn dels rius de la conca del Besòs. Amb el pas del temps, la major sen­si­bi­lit­zació de la gent ha reduït aques­tes pràcti­ques. No obs­tant això, ara s'ha detec­tat a la conca del riu un incre­ment de la presència d'espècies vege­tals inva­so­res, és a dir, que no són pròpies del clima medi­ter­rani. Es tracta de plan­tes que han arri­bat a les lle­res fruit dels abo­ca­ments de res­tes de jar­di­ne­ria, un fet que ha aler­tat el Con­sorci per a la Defensa de la Conca del Besòs.

Aquest ens agrupa 52 muni­ci­pis del Bar­ce­lonès, Osona, el Vallès Ori­en­tal i el Vallès Occi­den­tal. Tre­ba­lla, des de fa gai­rebé trenta anys, pel sane­ja­ment del riu i la millora del medi que l'envolta. Veient la situ­ació actual, fa una crida perquè no s'hi abo­quin més res­tes vege­tals, tot i que, reco­neix, la majo­ria de ciu­ta­dans ja en fan una gestió cor­recta amb les dei­xa­lle­ries comar­cals.

Entre les espècies vege­tals inva­so­res que s'hi han tro­bat, hi ha el bambú, la robínia o una planta que fa una flor lila, molt uti­lit­zada en jar­di­ne­ria. Aquesta, per exem­ple, s'ha loca­lit­zat a la riera de l'Avencó, entre Aigua­freda i Taga­ma­nent (Vallès Ori­en­tal). També està molt estès l'ailant, una espècie que s'uti­lit­zava en la cons­trucció de car­re­te­res o altres infra­es­truc­tu­res perquè arre­lava amb faci­li­tat i per­me­tia con­so­li­dar els talus­sos de terra.

Les res­tes vege­tals llençades al riu poden por­tar lla­vors d'espècies que no són pròpies dels entorns de ribera i que, si arre­len, gene­ren pro­ble­mes afe­gits. Entre aquests, hi ha el risc d'inun­da­ci­ons. Són plan­tes que tar­den més temps a des­com­pon­dre's i, per tant, que poden difi­cul­tar el pas de l'aigua o obs­truir-ne els canals habi­tu­als.

Per des­co­nei­xe­ment

Fonts del Con­sorci del Besòs cons­ta­ten que molts ciu­ta­dans no són cons­ci­ents d'aques­tes pro­blemàtiques. De fet, molts cre­uen que no fan cap mal, a par­tir d'una “idea d'eco­lo­gia mal entesa”. “La gent no és cons­ci­ent que allò pot ser un pro­blema. No hi ha mala fe, hi ha des­co­nei­xe­ment”, expli­quen. És per aquest motiu que també apos­ten perquè els ciu­ta­dans facin una com­pra res­pon­sa­ble als cen­tres de jar­di­ne­ria, i perquè optin per espècies autòcto­nes.

Les males pràcti­ques són més comu­nes a les pobla­ci­ons situ­a­des en trams mit­jans dels rius, sobre­tot quan tenen una con­fi­gu­ració majo­ritària de tor­res i cases apa­re­lla­des. Es detec­ten menys resi­dus vege­tals al pas dels canals per les ciu­tats.

Tortugues exòtiques a Lliçà d'Amunt

La problemàtica de les espècies foranes també ha arribat al Vallès Oriental, les darreres setmanes, en termes de fauna. A finals d'agost els Agents Rurals van detectar tortugues de Florida i gardins (una espècie de peix) als aiguamolls de Can Dunyó, a Lliçà d'Amunt. En tots dos casos creuen que aquests animals exòtics han estat alliberats per persones que els tenien a casa i se'n volien desfer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.