Medi ambient

El Suprem veu il·legal l'activitat d'Iberpotash

Una sentència de l'alt tribunal confirma l'anul·lació de la autorització ambiental que va fer el TSJC

L'empresa no podrà abocar més sal al Cogulló

La sentència és ferma i definitiva. El Tribunal Suprem va notificar dijous que desestimava els recursos de cassació interposats per Iberpotash SA (ICL Iberia) i la Generalitat de Catalunya i avala el dictamen del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2013 que declarava nul·la de ple dret l'autorització ambiental que havia donat la Generalitat el 2008 a l'empresa d'extracció minera, que durant anys ha estat abocant residus salins al dipòsit del Cogulló, a Sallent. Amb l'autorització ambiental definitivament anul·lada, la qual cosa confirma la il·legalitat de l'activitat i, per tant, del runam, Iberpotash tindrà dos mesos per complir la sentència a partir del moment en què el TSJC els la notifiqui.

El Tribunal Suprem ha conclòs que l'abocador de residus salins El Cogulló –amb més de 40 tones de sal, unes 50 ha d'extensió i més de 500 metres d'altura– mai va tenir la llicència municipal de funcionament, incompleix l'ordenament urbanístic i, a més, no té un programa de restauració. Tant és així que la sentència rebat cada un dels 17 motius de cassació al·legats per Iberpotash i els 6 motius presentats per la Generalitat. El Suprem, a més, obliga a pagar els costos processals (12.000 euros a Iberpotash i 5.000 a la Generalitat) a l'Associació de Veïns de Sant Antoni del Barri de la Rampinya de Sallent, entitat que el 2008 va presentar recurs contenciós contra l'autorització ambiental de la Generalitat.

Climent Fernández, advocat de l'Associació de Veïns de Sant Antoni, considera que aquesta sentència “no té volta enrere”, i que no necessàriament ha de comportar la paralització de l'activitat d'Iberpotash, com esgrimeix aquesta empresa. “El que volem és que deixin d'abocar residus al runam, perquè té uns impactes molt greus en l'entorn”, diu Fernández, que defensa diverses solucions, des de la comercialització del residu salí fins a la dissolució i abocament al mar.

LA DATA

15.10.13
El Tribunal Superior
de Justícia de Catalunya ja va dictar la nul·litat de l'autorització ambiental d'Iberpotash.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia