Medi ambient

L'Ajuntament de Deltebre reclama el dragatge urgent de la bocana del riu

Fa setmanes que les embarcacions pesqueres i d'esbarjo no poden sortir del port fluvial al mar

Avui es farà una batimetria a la desembocadura

Fa setmanes que les embarcacions pesqueres i d'esbarjo del port fluvial de Deltebre no poden sortir a la mar perquè la bocana del riu està tancada. Els temporals de llevant i les riuades fan desplaçar els bancs de sorra de la desembocadura i sovint, com ara mateix, el canal de navegació queda taponat. Una situació que l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, reclama que es resolgui immediatament amb un dragatge urgent de la bocana del riu. “Estem en un moment de crisi i reclamen a l'administració competent que actuï. No té sentit mantenir un canal de navegació entre Amposta i Tortosa i no permetre que les barques de Deltebre puguin sortir a la mar”, va manifestar ahir Soler.

L'Ajuntament s'ha adreçat a Capitania Marítima, Costes, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i el Departament de Territori i Sostenibilitat per exigir una solució al problema actual, però també una actuació estructural que garanteixi el pas de les embarcacions per la desembocadura. De moment, no té cap resposta d'actuació concreta, ja que cap administració es fa responsable del manteniment del canal de navegació a la desembocadura. “No podem esperar que el canal de navegació s'obri sol, si en uns dies no obtenim una resposta de les administracions superiors serà l'Ajuntament qui es farà càrrec del dragatge”, va assegurar l'alcalde de Deltebre. De moment, l'Ajuntament ja ha encarregat una batimetria de la desembocadura per saber com ha afectat l'última llevantada el canal de navegació, que es farà avui si l'estat de la mar ho permet.

D'altra banda, Soler lamenta que l'anterior govern local perdés una subvenció del fons europeu Leader per adquirir una draga fa un parell d'anys, que havia de servir per fer el manteniment de la bocana del riu. Pel que fa a l'actuació d'urgència a la desembocadura, l'Ajuntament de Deltebre estima que tindria un cost d'uns 50.000 euros. “Es tracta de moure la sorra per deixar un canal de navegació”, va dir Soler. La dinàmica fluvial i marina forma un canal amb un calat d'entre 2 i 3 metres que es desplaça constament i dificulta i posa en risc el pas de les barques.

LA FRASE

No és competència municipal, però si cap administració draga la bocana del riu, ho farà l'Ajuntament
Lluís Soler
ALCALDE DE DELTEBRE

Més de 60 dies a l'any sense pescar

La Confraria de Pescadors de Deltebre lamenta que les embarcacions hagin d'amarrar en ports d'altres poblacions ebrenques perquè la bocana del riu està tancada. “Cada any hi ha més de seixanta dies que no podem sortir a la mar i això comporta unes pèrdues al sector pesquer, però també al turístic”, va lamentar el secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre, Pasqual Chacon. Al port de Deltebre hi ha amarrades unes 17 embarcacions pesqueres i prop d'un centenar d'esbarjo. “Fa anys que ens prometen que es dragarà la bocana, però mai s'ha fet cap actuació. Ens menyspreen”, va assenyalar Chacon. La Confraria de Pescadors de Deltebre es va reunir ahir amb l'alcalde de Deltebre i celebren que l'administració local hagi decidit actuar. Dilluns que ve es tornaran a trobar i, en funció del resultat de la batimetria que es farà avui, concretaran quina actuació duen a terme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia