Tornaran a radiografiar el cingle de Castellfollit
La Generalitat anuncia que vol encarregar una diagnosi per frenar-ne la degradació
També buscarà els recursos que calen per actuar-hi
Fa temps, molt de temps, que els tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa saben que l'aigua i la vegetació són els principals factors que cal controlar a l'hora de frenar la degradació de la cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca. Ara, totes les parts implicades en la seva conservació han posat fil a l'agulla per fer una diagnosi de l'estat d'una de les parets més famoses del país i hi han ajudat dos fets: una esllavissada fa poques setmanes al sector del Turonell i la declaració de Castellfollit per part de National Geographic com un dels deu pobles del món amb millors vistes. Tot plegat ha carregat encara més d'arguments l'alcalde, Miquel Reverter, per insistir davant de la Generalitat que el cingle és un patrimoni del país i que cal protegir-lo i potenciar-lo com a revulsiu turístic.
El primer pas, doncs, és invertir en la seva conservació. Per fer-ho, no obstant això, cal fer una diagnosi, que, de fet, ha de reactualitzar les ja fetes fins ara –també es va fer un mapa amb les zones més degradades–, i actuar.
Aquest objectiu s'ha fet públic després de la visita al cingle de la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, amb l'alcalde i tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de l'Institut Geològic de Catalunya.
Controlar l'aigua i la vegetació
La paret basàltica de Castellfollit de la Roca té una geologia pròpia i s'hi ha de saber conviure. Els tècnics afirmen que no hi ha risc per als qui viuen a sobre, on s'assenta el nucli antic, tot i que cal actuar bàsicament en dos sentits per frenar una degradació inevitable. D'una banda, s'han de dur a terme neteges vegetals de manera periòdica per evitar que les arrels dels arbres i arbustos contribueixen a arrancar blocs de basalt infiltrant-se entre les escletxes. Aquestes tasques les han de fer operaris especialitzats, ja que han de treballar penjats al cingle. De l'altra, cal canalitzar les aigües pluvials a la part superior de la cinglera, sobretot a les zones on tenen més incidència.