Medi ambient

El pla de seguretat a les nuclears es completarà el 2016

L'ANAV construeix a Ascó i Vandellòs un edifici blindat per a casos d'emergència

S'hi han invertit 100 milions

Les actuacions del pla de reforç de la seguretat a les nuclears d'Ascó i Vandellòs, conegut com el pla Fukushima, es completaran l'últim trimestre del 2016 amb una inversió acumulada de 100 milions d'euros. Tant a Ascó com a Vandellòs s'ha començat a construir el centre alternatiu de gestió de l'emergència (CAGE), un edifici aïllat de la resta i situat a la zona més elevada del complex nuclear capaç de resistir terratrèmols de fins a 8 graus a l'escala de Richter. Aquest centre també tindrà blindatge radiològic, filtratge de l'aire exterior i autonomia per un període de tres dies per a més d'un centenar de persones. “Després de l'accident de Fukushima vam aprendre que són necessaris elements de protecció i menjar per sobreviure després d'una catàstrofe”, va manifestar el director de la central nuclear d'Ascó, Manel Campoy.

El pla Fukushima també inclou uns equips portàtils, un generador dièsel i unes bombes d'aigua d'alta i baixa pressió per injectar aigua al reactor que es conserven en un magatzem sísmic. I la seguretat es complementa amb un centre d'emergències extern, emplaçat a Madrid, que en poques hores podria donar suport a la nuclear.

Enguany, les inversions fetes a les tres nuclears catalanes han estat d'uns 125 milions d'euros, una xifra que es repetirà el 2016. “Després ja s'hauran completat les actuacions del pla de seguretat i les inversions anuals seran d'uns 100 milions”, va explicar el director general de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), José Antonio Gago. Amb tot, l'ANAV continuarà amb un volum important d'inversió perquè el 2017, en el cas de Vandellòs, i el 2018, en el d'Ascó, demanarà la renovació de la llicència d'explotació –tres anys abans que s'esgote l'autorització actual–, que permetria allargar deu anys més la vida de les centrals catalanes. I, si l'Estat ho autoritza, les nuclears catalanes superaran els 40 anys d'operació, que es considera la seua vida útil.

D'altra banda, la plantilla de l'ANAV és de 1.054 treballadors, als quals se n'han d'afegir 1.393 més d'empreses col·laboradores i un miler més d'empleats durant la recàrrega, que ara s'està fent a Ascó I. Un 30% dels treballadors addicionals que es contracten per dur a terme les tasques de la recàrrega són de l'àrea d'influència del complex nuclear.

Vigilància de la Guàrdia Civil a l'interior

Agents de la Guàrdia Civil patrullaran per l'interior de les nuclears d'Ascó i Vandellòs el 2017 per respondre a possibles amenaces de seguretat. El Ministeri de l'Interior, el CSN i els operadors i titulars de les centrals treballen en un pla pilot que es posarà en marxa a Trillo (Guadalajara) i s'estendrà a la resta. Per cada agent s'haurà de pagar una taxa de 61.000 euros. Després dels atemptats de París, les nuclears mantenen el nivell 4 de seguretat reforçat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia