Medi ambient

Un nou sisme de 2,7 graus sacseja el golf de Roses

El d'ahir és el segon en dos dies que es percep a la demarcació, l'endemà del terratrèmol de 3 graus a la Cerdanya

L'Ajuntament de Roses organitzarà una reunió informativa per a la població

Tres setmanes després i pràcticament en les mateixes coordenades, el golf de Roses va tornar a ser ahir l'escenari de l'epicentre d'un terratrèmol. El sisme va tenir lloc a les 5.50 h del matí amb una intensitat de 2,7 graus en l'escala de Richter, segons va informar l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) –el Ministeri de Foment, mitjançant l'IGN, el valorava en 2,9 graus–. Sense causar cap dany, el sisme va ser percebut per la població de Roses i l'àrea més propera, tot i ser menys important que el que hi va haver a la mateixa zona el 29 d'octubre passat (amb una intensitat de 4,3 graus), i que en aquell cas es va arribar a notar al sud fins a prop de Barcelona, i al nord fins a la plana del Rosselló.

L'últim sisme de Roses es produeix just l'endemà d'un altre terratrèmol de 3 graus, que hi va haver dimecres passat, a les 12.06 h; tots aquests fenòmens acostumen a anar acompanyats en les hores o dies següents de rèpliques: a tall d'exemple, el terratrèmol del 29 d'octubre al golf de Roses va anar seguit d'unes 80 microrèpliques en una setmana, de les quals la població només en va notar cinc o sis. Tot i l'acumulació de moviments sísmics en un espai de temps relativament curt (també n'hi va haver un al setembre al nord del cap de Creus), l'ICGC no atribueix aquests sismes a cap causa que no sigui l'activitat normal de les grans falles situades al subsòl del golf de Roses i d'àrees com ara el Ripollès i la Cerdanya.

Informació per conviure amb els terratrèmols

El divendres 27 de novembre, a les 18.00 h, sismòlegs de l'Institut Geològic de Catalunya oferiran a Roses la xerrada Conviure amb els terratrèmols. L'acte, obert a tothom, es farà al Teatre Municipal de Roses i té per objectiu tranquil·litzar la població i informar de l'activitat sísmica. Els terratrèmols de les últimes setmanes han motivat que l'Ajuntament de Roses sol·licités aquesta xerrada, en la qual intervindran Albert Macau, sismòleg de l'àrea de geofísica i sismologia de l'ICGT, i Xavier Goula, cap de l'àrea. Informaran de les causes i característiques de l'activitat sísmica a Catalunya i concretament a l'Alt Empordà. Arran de l'últim episodi al golf de Roses, les xarxes socials tornaven a bullir ahir de consultes als alcaldes del litoral empordanès fetes per veïns preocupats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia