Desbrossen 22 hectàrees a les Gavarres contra els focs
L'Obra Social La Caixa sufraga uns treballs dirigits per la Diputació i el consorci de l'espai al coll de la Ganga
També han eliminat flora invasora dels rius Daró i Celrè
Una quinzena de persones en risc d'exclusió laboral contractades per la fundació Onyar-la Selva han desbrossat en les darreres setmanes 22 hectàrees de sotabosc al saplà de Viàfora –a la part alta del coll de la Ganga, entre els termes de Calonge i Cruïlles– i els marges de la carretera
GI-660, que connecta Calonge i la Bisbal a través del massís de les Gavarres.
Els treballs, amb un pressupost de 39.900 euros, els ha sufragat l'Obra Social La Caixa dins del conveni amb la Diputació per a la millora d'espais naturals gironins. La coordinació ha estat a càrrec del Consorci de les Gavarres. El seu gerent, Oriol Armet, explicava que han apostat per executar feines previstes en el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals (PPIF), un document del 2005 que des d'aleshores han tirat endavant per parts.
Respecte a la zona forestal que s'ha esclarissat, dalt d'una carena i en un dels punts d'abastament d'aigua amb hidrants, Armet destacava que és estratègica per contenir incendis que avancin amb tramuntana o ponent.
LA XIFRA
Eradicar plantes invasores dels rius
En paral·lel, les actuacions d'aquest any a les Gavarres s'han centrat a netejar 1,30 hectàrees de vegetació invasora a les lleres dels rius Daró –al pla de les Rabioses del terme de Cruïlles– i Celrè –a la Vall Preona de Quart–. Entre les espècies a eradicar, les figueres de moro, el xuclamel del Japó i l'ailant, un arbust al·lòcton que s'estén sense control pel continent europeu. Moltes espècies foranes han arrela com a conseqüència d'abocaments antics de jardineria. El president del consorci i diputat de Cooperació Local, Fermí Santamaria, va agrair la implicació dels amos dels terrenys per poder executar les tasques de neteja. I el director de banca d'institucions de Caixabank a Girona, Carles Juanola, va xifrar en 8 milions els recursos destinats a millorar espais naturals des del 2006.