Medi ambient

Un pas més per blindar l'espai natural de la Vall de Rials

El TSJC tomba la impugnació que l'empresa Rials SL havia presentat contra el pla territorial metropolità de Barcelona, on es protegia aquesta zona d'Alella

Falta resoldre dos contenciosos més presentats per la firma

Pas endavant, però ferm, el que la justícia ha fet perquè la Vall de Rials, situada en els termes municipals d'Alella i Teià, pugui continuar sent verge. I és que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet pública una sentència on es tomba la impugnació que l'empresa Rials SL havia fet contra el pla territorial metropolità de Barcelona en el qual es protegia la Vall de Rials perquè no es pogués urbanitzar. L'espai natural i agrícola va estar amenaçat seriosament fa uns anys per la construcció d'un polígon industrial plantejat el 1963, però la lluita social, el canvi polític i les sentències favorables van permetre refer el planejament. A grans trets, la decisió del TSJC avala l'estratègia d'extingir el sòl industrial d'aquest entorn per convertir-lo en sòl de protecció especial pels seus valors naturals i també agraris.

“Aquesta sentència ratifica la visió tan municipal com de la Generalitat que la Vall de Rials ha de ser un espai no urbanitzable”, va manifestar l'alcalde d'Alella, Andreu Francisco (ERC). “Ja fa anys que s'està mirant de salvaguardar l'espai amb figures com és el cas del pla territorial metropolità, el POUM d'Alella o l'ampliació de l'Espai d'Interès Natural (EIN) de la zona”, va comentar l'alcalde. “Normativament, la vall ja està blindada amb aquestes figures urbanístiques”, va voler subratllar Andreu Francisco.

Tot i aquesta decisió del TSJC i les eines urbanístiques de les quals s'ha dotat la Vall de Rials –un dels darrers paratges que encara queda verge a la comarca– el cert és que encara queden per resoldre dos contenciosos més que Rials SL va interposar sobre dues figures urbanístiques que volen preservar la zona natural: El POUM d'Alella, i l'ampliació de l'EIN del Parc Serralada Litoral, on s'hi incloïa la zona de Rials com a espai protegit.

“Mentre anem guanyant contenciosos anem avançant”, va dir Francisco, que tot i mostrar-se optimista, sí que va recordar que “fins que no es resolguin tots els processos judicials sempre hi ha un cert risc amb la zona de Rials”. En aquest sentit, l'alcalde d'Alella es va mostrar esperançat que “en el moment que s'acabin els dos contenciosos que resten ja es podrà dir que la Vall de Rials romandrà verge per molts anys”. No obstant això, Francisco sí que va voler recordar que “gràcies a la perseverança s'ha acabat fent realitat una qüestió que, al principi, no estava gens clara que es pogués salvar”.

LA XIFRA

2
contenciosos
interposats per l'empresa Rials SL són els que encara estan pendents de resoldre.

LA FRASE

Aquesta sentència ratifica la visió que la Vall de Rials ha de ser un espai no urbanitzable
Andreu Francisco
Alcalde d'Alella

Pacte insòlit per preservar la zona

La lluita per preservar la Vall de Rials ve de lluny. Al 2003 ERC i el col·lectiu de joves La Garnatxa van guanyar les eleccions a Alella amb l'objectiu de salvar la vall. La coalició, però, necessitava un soci de govern. El conveni de la Vall de Rials –aprovat en l'anterior mandat– va ser un dels esculls principals perquè ERC i La Garnatxa no l'acceptaven i les negociacions amb el PSC, ICV i CiU no van fructificar perquè els republicans no volien que els propietaris de Rials poguessin construir a d'altres zones del poble a canvi de salvar la vall. Al setembre, ERC-La Garnatxa va anunciar que preservaria Rials i que no indemnitzaria els propietaris, emparats en un informe jurídic que obria la porta a requalificar la zona –sòl industrial– com a espai agrícola sense que els propietaris tinguessin dret a cap indemnització, ja que el polígon industrial previst no s'havia construït mai. Finalment, es va optar per un pacte amb el PP i la Lliga que va anul·lar el conveni de l'anterior govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia