Medi ambient

UP reclama regadius i un cabal sostenible per a l'Ebre

El sindicat agrícola participarà en la manifestació del 7-F a Amposta contra el pla hidrològic aprovat per l'Estat

Caball proposa revisar les hectàrees de reg però també el cabal ecològic

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) participarà diumenge en la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) a Amposta per rebutjar el pla hidrològic de la conca de l'Ebre. Amb el lema L'aigua és vida, també per al camp! Defensem la pagesia, UP fa una crida a la mobilització contra un pla que considera que no és correcte “ni en la forma, ni en el contingut”. “No correspon a un govern en funcions aprovar un pla d'aquest abast, ha actuat de manera caciquista”, va manifestar el portaveu de la comissió permanent d'UP, Joan Caball.

UP rebutja el cabal ambiental que preveu el pla hidrològic de l'Ebre per al tram final del riu, que és de 3.009 hectòmetres cúbics anuals, però considera que un cabal sostenible és compatible amb la posada en marxa de noves hectàrees de regadiu. En aquest sentit, el sindicat agrari manté que les infraestructures de regadiu són un element “clau” per al desenvolupament econòmic i social del país. De les 465.000 hectàrees de nous regadius que planteja el pla hidrològic de l'Ebre, 150.000 corresponen a Catalunya. “Els darrers anys a Catalunya no s'ha crescut gaire en hectàrees de regadiu, però tot i això estem disposats a parlar-ne i a revisar les dades”, va assenyalar Caball. UP considera que cal diferenciar les hectàrees que corresponen a regadius amb les infraestructures de regulació i distribució ja executades o en procés d'execució, de les hectàrees de regadiu que encara són només una demanda. En aquest últim cas, el sindicat agrícola proposa valorar cas per cas la sostenibilitat del projecte i la compatibilitat amb el cabal ecològic del riu, que manté que s'ha de revisar d'acord amb la directiva marc de l'aigua. Tot i que el cabal ambiental pactat en la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre és de 5.871 hectòmetres cúbics anuals, Caball va dir ahir que, igual que la superfície de regadiu, s'hauria de debatre també quin cabal necessita el tram final del riu.

Suport al Xerta-Sénia

La posada en marxa del canal Segarra-Garrigues i el Xerta-Sénia, dues infraestructures polèmiques perquè segons la PDE són la porta a futurs transvasaments, és compatible amb el cabal ecològic, segons Unió de Pagesos. “El cabal ecològic què vol dir? Què hi hagi aigua només al llit del riu o també a la vora?”, es pregunta el portaveu de la comissió permanent d'UP. La transformació de la terra en regadiu comporta rendibilitat, competitivitat i garanteix el futur del sector agrari, a la vegada que assegura la sobirania alimentària del país, segons els sindicat agrari. “Enguany hi ha moltes zones que tindran campanyes difícils per la sequera, l'aigua dóna seguretat a la collita”, va dir Caball, que rebutja l'enfrontament entre territoris per la posada en marxa o no de noves hectàrees de regadiu. Amb tot, admet que els costos no són assumibles pels pagesos.

Acord unànime contra el pla hidrològic a Tortosa

El ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar dilluns al vespre una moció, amb el suport dels 21 regidors del consistori (inclòs el regidor del PP), contra el pla hidrològic de la conca de l'Ebre. Concretament, l'acord municipal estableix la creació d'un front institucional format per partits polítics i institucions, així com donar suport a la mobilització de diumenge. També demana l'empara de les institucions europees, dóna suport a les accions impulsades pel govern de la Generalitat per aturar el pla hidrològic i exigeix el manteniment de projectes i inversions de millora ambiental a l'Ebre. També els ajuntaments d'Amposta, Móra la Nova, la Sénia i Deltebre han aprovat mocions de rebuig al pla hidrològic. D'altra banda, l'eurodiputat socialista Javi López va denunciar al Parlament Europeu que el pla hidrològic posa en perill la supervivència del Delta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.