El govern aprova avui la inclusió del territori de Gallecs, al Vallès, al Pla d'Espais d'Interès Natural

Es tracta d'una antiga reclamació de diverses entitats de la plana vallesana

La pla­ta­forma per la defensa de Gallecs, que agrupa una cin­quan­tena d'enti­tats i asso­ci­a­ci­ons de la plana valle­sana, es mos­tra a l'expec­ta­tiva de la pos­si­ble apro­vació del PEIN, tenint en compte que, segons afirma un dels seus mem­bres, Pol Ansó, fa temps que l'admi­nis­tració endar­re­reix el pro­nun­ci­a­ment sobre el cas. De tota manera, Ansó insis­teix que des de la pla­ta­forma s'entén que la seva inclusió al PEIN no evita el pas d'infra­es­truc­tu­res pel ter­ri­tori i, per aquest motiu, des­taca que es demana la decla­ració de Gallecs com a paratge natu­ral d'interès naci­o­nal (PNIN) per pro­te­gir real­ment aquest espai rural. La pla­ta­forma ha pre­sen­tat diver­ses al·lega­ci­ons al pla ter­ri­to­rial metro­po­lità i s'oposa, entre altres actu­a­ci­ons, a l'ampli­ació de la C-155 i a qual­se­vol traçat que afecti aquest ter­ri­tori.

A l'hora de tan­car aquesta edició encara no ha trans­cen­dit quin és el perímetre que que­darà inclòs dins el PEIN dels dos pos­si­bles que es mos­tren al gràfic adjunt. Des de la pla­ta­forma, però, se sos­pita que es res­trin­girà a les 774 hectàrees de sòl públic ges­ti­o­na­des pel Con­sorci de Gallecs, i que limita també pla direc­tor urbanístic de l'espai, i no es res­pec­ta­ran les 1.090,55 hectàrees pro­po­sa­des en una poste­rior deli­mi­tació.

Mollet, al mig

Ansó, que també és pre­si­dent de l'asso­ci­ació de veïns de Gallecs, insis­teix que la rea­li­tat con­tra­diu el mateix docu­ment del PEIN redac­tat per la Gene­ra­li­tat, en què s'afirma que Gallecs és un «con­nec­tor biològic» entre les ser­res del lito­ral i els espais natu­rals de l'inte­rior, com per exem­ple Gallifa. «Això és impos­si­ble, perquè Mollet ja és un impe­di­ment per con­nec­tar amb la ser­ra­lada de Marina», explica el repre­sen­tant veïnal.

La decisió sobre el futur d'aquest ter­ri­tori s'ha anat endar­re­rint des dels 70, època en què es va cons­ti­tuir la pri­mera comissió per a la defensa de Gallecs, un ter­ri­tori amb una llarga història, que va ser expro­piat pel govern fran­quista per tal de cons­truir-hi una ciu­tat dor­mi­tori.

CRONOLOGIA

1970
Aprovació de la delimitació de l'àrea d'actuació urgent (ACTUR) de Santa Maria de Gallecs.
1977
Constitució de la comissió per a la defensa de Gallecs.
1991-1993
Presenten diversos estudis sobre els valors naturals de Gallecs i la seva necessitat de conservació.
1992
Durant la informació pública del PEIN es presenta una al·legació amb més de 2.000 signatures sol·licitant la inclusió de Gallecs al pla.
2005
Es presenta una nova proposta de delimitació de l'espai.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.