Medi Ambient reconeix que noves infraestructures podrien afectar Gallecs
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va reconèixer ahir que la incorporació de gairebé 700 hectàrees de Gallecs al Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) no assegura que les noves infraestructures, com per exemple la futura interpolar –autovia paral·lela a l'A-P7–, no puguin afectar la zona, tal com ja s'havia advertit des de la Plataforma per la Defensa de Gallecs. La zona protegida que ahir es va aprovar incloure en el PEIN és de 698,91 hectàrees, 300 menys de les que inicialment es demanava preservar; així, per exemple, no s'hi inclou cap de les 134,92 hectàrees reconegudes inicialment dins el terme municipal de Lliçà d'Amunt i només s'hi inclou un 10% de les previstes a Palau-solità i Plegamans.
Segons el govern, el procés d'informació pública, l'audiència local i la consulta institucional «han fet suggerir excloure» de la proposta les 300 hectàrees restants, amb espais forestals de titularitat privada al nord de l'espai.
L'espai que s'incorpora al PEIN està gestionat pel consorci del parc de l'espai d'interès natural de Gallecs i està integrat per la Generalitat i els ajuntaments de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac.
En aquest sentit, l'Ajuntament de Mollet va expressar ahir la seva satisfacció per la inclusió en el PEIN. El consistori va recordar que precisament ahir feia cinc anys que s'havia acordat el Pla Director Urbanístic de la zona. Segons l'alcalde de Mollet, Josep Monràs, amb la incorporació de Gallecs al PEIN «s'esvaeixen tots els dubtes sobre la protecció de l'espai i s'aconsegueix definitivament allò que tant llargament havíem reclamat, tant la població com l'Ajuntament: garantir la protecció definitiva de l'espai central de Gallecs.»Situat a cavall entre els dos Vallès, Gallecs és una zona que acull «una gran diversitat biològica i riquesa natural gràcies al manteniment de l'activitat agrícola i la conservació de clapes de bosc i boscos de ribera seguint els cursos fluvials», segons explica el govern en un comunicat. «A banda de la preservació del patrimoni natural, la incorporació al PEIN posa en valor el patrimoni arquitectònic de l'església de Santa Maria de Gallecs i les masies de l'entorn».Conscients de que la inclusió al PEIN no soluciona el pas d'infraestructures, la Plataforma per la Defensa de Gallecs demana la declaració d'aquest territori com a paratge natural d'interès nacional (PNIN).