Les jornades de prospecció biològica, als secans d'Alfés
Hi participaran, del 28 al 30 d'abril, un grup de científics que realitzaran un treball de camp per identificar el màxim nombre d'espècies de flora i fauna en aquest espai natural protegit
L'Espai Natural Protegit dels Secans de Mas de Melons-Alfés, situat entre les comarques de les Garrigues i el Segrià, serà l'escenari de les III Jornades de Prospecció Biològica de Catalunya, que tindran lloc els dies 28, 29 i 30 d'abril. El Departament de Territori i Sostenibilitat, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB) i la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), organitzen aquesta trobada, que consistirà en un treball eminentment de camp en el qual un conjunt de científics i tècnics especialistes aspiren a identificar el màxim nombre d'espècies de flora i
de fauna. L'Espai Natural Protegit de Mas de Melons-Alfés és un espai de caràcter agrícola i ramader i el millor exemple de paisatge estèpic del país.
Mas de Melons és una zona on hi ha poques dades de biodiversitat, a part dels grups d'ocells pels quals es va declarar zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i reserva natural parcial. Totes les dades que es recullin permetran completar les ja conegudes i s'introduiran al Banc de Dades de la Biodiversitat de Catalunya (BDBC).
Les jornades també volen donar a conèixer i donar valor a l'Espai Natural Protegit de Mas de Melons, i apropar als ciutadans i compartir amb els especialistes les tècniques d'observació i identificació d'espècies, tant de flora (algues, líquens, fongs i plantes vasculars) com de fauna (mol·luscs, artròpodes, amfibis, rèptils, ocells i mamífers). Per això, a més, en paral·lel a les jornades estrictament científiques es duran a terme una sèrie d'activitats divulgatives (un seminari tècnic, una sortida naturalista i una exposició sobre els secans de Ponent) per difondre en què consisteix aquest treball. D'aquesta manera es valorarà el patrimoni natural i la biodiversitat de l'àmbit objecte del camp de treball i de la resta de Catalunya.
Paisatge estèpic
L'Espai Natural Protegit de Mas de Melons-Alfés és un espai de caràcter agrícola i ramader, i el millor exemple de paisatge estèpic del país. El relleu irregular i la presència de nombroses taques de vegetació natural li confereixen unes característiques úniques i singulars. Des del punt de vista de la conservació, aplega diverses espècies d'ocells estèpics i presenta el millor nucli reproductor de ganga (Ptherocles alchata)
a Catalunya. Alhora, conté un poblament vegetal molt interessant.
Dins d'aquest espai protegit s'hi localitza la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons, espai de protecció especial que és pràcticament en la seva totalitat una finca propietat de la Generalitat. També s'hi troba la timoneda d'Alfés, d'unes 120 hectàrees, on hi ha l'única
població d'alosa becuda (Chersophilus duponti) de Catalunya. Aquesta au es considerava extingida a Catalunya des de fa aproximadament una dècada, però en els últims mesos, membres del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya han detectat diversos exemplars cantant.
Aquest ocell té uns hàbits molt discrets, especialment fugissers, que en fa molt difícil l'estudi i el seguiment. És de costums crepusculars i la seva activitat de cant es concentra en les hores prèvies a la sortida del sol i després de la posta. Fora d'aquestes hores, és molt difícil detectar-lo, ja que gairebé no canta i prefereix desplaçar-se caminant o corrent per terra, arran dels matolls.