Medi ambient

Netegen el bosc a Sant Miquel per evitar foc a les Gavarres

S'ha actuat en una franja de set hectàrees en un espai considerat dels quatre de més afluència de visitants de tot el massís

Hi han treballat des del febrer sis persones en risc d'exclusió social

Els treballs d'ampliació i manteniment d'una franja per a la prevenció d'incendis a l'entorn del castell de Sant Miquel, estan arribant al final. Es tracta d'un espai de bosc de set hectàrees en un indret que registra una de les afluències de visitants més destacables de tot el massís de les Gavarres.

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella; el director d'institucions de CaixaBank a Girona, Josep Blanch; el gerent del Consorci de les Gavarres, Oriol Armet, i el responsable de la Fundació Onyar-la Selva, Jordi Sánchez, van presentar ahir aquests treballs sobre el terreny, que pertany als municipis de Girona i Celrà. El projecte té com a principal objectiu la prevenció d'incendis, però també la preservació i millora dels valors naturals del massís i la inserció laboral de col·lectius de persones en risc d'exclusió social. Els treballs van començar el febrer passat, han tingut un cost d'uns 10.000 euros, a càrrec de l'entitat financera, i han estat executats per sis persones en risc d'exclusió social de la Fundació Onyar-la Selva.

El projecte s'emmarca en el conveni de col·laboració que tenen establert la Diputació i Obra Social La Caixa per conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona, i al mateix temps per fomentar la inserció laboral de persones en risc d'exclusió.

Des del 2008/09 que no es portava a terme una intervenció d'aquestes característiques en aquest àmbit i es recomana que el manteniment es faci després d'uns cinc anys. “Les Gavarres són possiblement el lloc de Catalunya on més s'està treballant i intervenint en la massa forestal per evitar els incendis, però tot i així no ens l'acabarem mai”, va afirmar Jordi Sánchez.

LES XIFRES

7
hectàrees,
a l'entorn del castell de Sant Miquel, té la zona desbrossada.
10.000
euros
ha estat el cost dels treballs de neteja iniciats el febrer passat.
90
per cent
de superfície arbrada és la relació de bosc a tot el massís de les Gavarres.

Tallada selectiva de les alzines de rebrot

El massís de les Gavarres és un espai eminentment forestal, amb el 90% de la superfície arbrada, que constitueix una reserva de sòl no urbanitzable en una zona amb una pressió antròpica molt considerable. Les actuacions que s'hi han dut a terme en els darrers quatre mesos han consistit en una desbrossada de manteniment de la fracció arbustiva i una tallada selectiva en els peus de rebrot, principalment d'alzines –les alzines de llavor s'han procurat preservar– per contribuir a una millora estructural de la massa vegetal alhora que es redueix la càrrega de combustible tant del sotabosc com del dosser. Es tractava d'aclarir els arbres més petits i deixar els de més bona planta i amb més capçada.

Les actuacions per a la prevenció d'incendis forestals a l'entorn el castell de Sant Miquel, que és un dels punts més freqüentats del massís, han tingut preferència perquè que es tracta d'actuacions prioritàries segons allò que estableix el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals (PPIF) del perímetre de protecció prioritària les Gavarres (PPP G4).

Al juny es procedirà a renovar el conveni per 12 mesos més i per un import total de 450.000 euros, segons va afirmar Josep Blanch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia