Medi ambient

Optimisme a l'Ebre amb el debat del pla de conca en la comissió de Peticions

Els europarlamentaris que van visitar el Delta van debatre ahir l'informe que es votarà el 13 de juliol

Els catalans a Europa demanen encara més contundència

La d'ahir va ser una comissió de Peticions en què encara ressonaven les dures crítiques al pla de conca per part dels pagesos i arrossaires del Delta i del conjunt de manifestants que, primer a Amposta i després a Barcelona, van tornar a cridar alt i fort en defensa del delta de l'Ebre. Els europarlamentaris integrants del grup de treball van debatre finalment l'informe que els mandataris de la UE van elaborar en la seua visita al territori, cita en què a més van viure la primera de les grans mobilitzacions d'aquest pla de conca, la d'Amposta. El text, que la PDE reconeix com a favorable, serà votat el dia 13 i, tot i no ser vinculant, suposarà un toc d'atenció per a la gestió hídrica que pretén fer l'Estat central.

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs, va afirmar després de seguir la sessió per internet: “La situació no pinta malament, tot i que hem de mantenir la pressió perquè tots els polítics vegen que no es pot aprovar qualsevol mesura que genera tanta oposició.” L'entitat és crítica amb el fet que l'informe no articula el com i el quan dels canvis que s'haurien d'incloure per corregir el pla de
conca, però va reconèixer que, “tot i que podria ser millor, el text és un gran avenç”.

Sobre la decisió final dels mandataris europeus, Tomàs va confiar en el fet que la “pressió de la gent articulada a través de les dues grans mobilitzacions pot ajudar a obtenir un resultat favorable”. Val a dir que, a banda de la comissió de Peticions, la plataforma està pendent de registrar una queixa a la Comissió Europea.

LA FRASE

La situació no pinta malament, tot i que hem de mantenir la pressió perquè els polítics se n'adonen
Manolo Tomàs
Portaveu de la plataforma en DEFENSA DE L'EBRE

LA DATA

13.07.16
És quan es votarà
l'informe elaborat pels europarlamentaris que van visitar el delta de l'Ebre al febrer

Pressió per incloure la retirada del pla

Els eurodiputats catalans d'ERC-NECat, CDC, ICV, el PSC i l'exmembre d'Unió Francesc Gambús van presentar una esmena conjunta a l'informe perquè el text, que ja consideren positiu, inclogui una “afirmació molt més contundent” per la retirada del pla de conca de l'Ebre. L'esmena promoguda pels eurodiputats catalans assegura que els plans de conca del govern espanyol “encara no inclouen totes les deficiències identificades per la Comissió Europea el març del 2015 en el marc dels plans de primer cicle i que per tant encara no compleixen la Directiva Marc de l'Aigua”, i per tot plegat demanen que “la comissió rebutgi els plans de conca presentats pel govern espanyol”.

Coincidint amb la presentació oficial de l'esborrany de l'informe, l'eurodiputada del Partit Popular Rosa Estaràs explicava ahir a l'ACN que el seu partit exigirà la “supressió” del punt que demana a Espanya que canviï “completament” la seva gestió de l'aigua. El cap de la missió, el popular eslovac Pál Csáky, ha demanat evitar “els jocs polítics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.