medi ambient
Prova pilot de tractament de purins a Osona
Una granja de Calldetenes participa en un projecte europeu que aposta per la reutilització per resoldre la problemàtica
Hi col·laboren una dotzena d'agents
Una granja de Calldetenes participa en un projecte europeu per resoldre la problemàtica dels purins. La planta pilot, instal·lada a Osona, forma part del projecte ManureEcoMine, que proposa la reutilització dels fems que generen porcs i vaques. Hi participen una dotzena d'institucions, empreses i centres d'investigació, cosa que permet tenir una visió “més global de la problemàtica i de les seves alternatives a l'hora de gestionar-ho”, ha explicat a l'ACN el responsable de la Universitat de Girona i un dels coordinadors del projecte, Jesús Colprim.
Les vaques i els porcs europeus produeixen junts al voltant d'1,27 bilions de tones de purins l'any, la qual cosa equival a 500.000 piscines olímpiques plenes de fems. En el cas català, el tractament dels purins representa un greu problema. Osona és un dels territoris amb més densitat d'animals que generen purins per càpita i la comarca ja ha estat declarada zona vulnerable per nitrats. És per això que la granja osonenca El Raurell participa en aquesta prova pilot, que analitza quina és la viabilitat de les diferents solucions per reduir els purins. En el cas dels porcs, el camp de proves s'ha fet en una granja d'Holanda.
Fa uns mesos que a la granja de Calldetenes s'hi han instal·lat quatre processos diferents que eliminen o bé redueixen considerablement la quantitat de residus que genera la l'explotació, reaprofitant alguns dels seus components. El sistema permet recuperar “el màxim de nutrients” per poder reduir les compres de fertilitzants inorgànics, segons Jesús Colprim. Les dades del projecte mostren que els nutrients del purí que es genera a Europa tenen un valor potencial de 10,7 bilions d'euros l'any, mentre que els pagesos paguen uns 15 bilions l'any per comprar fertilitzants sintètics.
LA XIFRA
Un cost “viable” si es comparteix
El responsable de la Universitat de Girona i un dels coordinadors del projecte, Jesús Colprim, ha explicat a l'ACN que la instal·lació pot tenir un cost elevat per a les granges, però que pot ser una solució “viable” per a grups d'explotacions que siguin properes entre elles i que puguin compartir els costos. Pel professor Colprim, el sector està obert a noves propostes com aquesta per ajudar a posar fi al problema que representa la gestió del purí. Apunta que “fins ara moltes solucions es basaven en les ajudes de l'Estat o les compensacions”, com és el cas de les plantes de biogàs. Això, opina, ha estat negatiu perquè s'han frenat moltes iniciatives. Però amb el nou sistema que proposa el projecte ManureEcoMine, el pagès reduiria el cost que suposa gestionar els purins i a la vegada sumaria una reducció del cost dels fertilitzants inorgànics. “Això hauria d'ajudar a implementar les diferents tecnologies a les granges de Catalunya”, ha dit Colprim.