Pagesia
Salvem Solius vol l'impacte de les dejeccions de la granja de pollastres projectada a la vall
La plataforma va fer palès el rebuig a l'explotació de cria dilluns en el ple
El promotor diu que serà una granja com qualsevol altra
L'alcalde convoca una assemblea informativa pel dia 19
La gran granja de pollastres projectada a l'entrada de la vall de Solius continua centrant la política municipal a Santa Cristina d'Aro, per més que l'alcalde, Xevi Sala (ERC), insisteixi que l'autorització ambiental prospera i que no és una decisió que depengui del consistori. Desenes de membres de la plataforma opositora, Salvem Solius, van assistir al ple de dilluns al vespre per fer palès el seu rebuig al projecte. I el seu promotor, Josep Cateura, tampoc es va arronsar a l'hora de defensar que “no és cap macrogranja, sinó una explotació normal i corrent, com moltes altres que hi ha a pocs quilòmetres”.
Però la plataforma sosté que l'elevada capacitat del projecte, de 83.500 aus alhora, la fa assimilable a una “fàbrica”, i ara vol centrar l'oposició administrativa en el pla de gestió de dejeccions –la gallinassa i excrements–, on troba a faltar informes. Han demanat a Agricultura de la Generalitat que “abans d'aprovar la granja es compari el pla de dejeccions presentat pel projecte de la granja Cateura amb l'actual pla de dejeccions de la granja de vaques” existent a Solius, on insinuen que hi ha “duplicitats”. També volen que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) informi de l'estat de contaminació de l'aqüífer del Ridaura abans del funcionament de la granja i que Territori digui “si es compleixen les directrius fixades pel pla territorial parcial de les comarques gironines pel que fa a la protecció dels sòls agrícoles”.
El torn de paraules va acabar amb una picabaralla dialèctica entre Miquel Pros, de Salvem Solius, i el ramader Joan Pijoan, a qui va acusar de contaminar el seu pou regant blat de moro amb aigua de la depuradora de Castell d'Aro. Pijoan va replicar-li que el Seprona està estudiant el cas i va indicar que la contaminació també pot provenir de fosses sèptiques domèstiques. A Solius no arriben ni el clavegueram ni les canonades d'aigua corrent, i Salvem Solius es pregunta si els plans del govern cristinenc per portar-hi aigua canalitzada es deuen al fet que la granja va endavant.
Acte informatiu, el dia 19
L'alcalde va convocar una assemblea informativa pel dilluns 19 de setembre
(20 h a la sala de plens) perquè les dues parts confrontin arguments i els veïns preguntin. Hi haurà els tècnics municipals i hi convidaran tècnics del Consell Comarcal i la Generalitat.
LA DATA
Pla especial i suspendre llicències
L'alcalde, Sala, va argumentar que la convocatòria d'un ple monogràfic, com demanaven la plataforma i els grups del PP, Junts i Emprenedors, no hauria resolt el conflicte. I va apostar per la reunió informativa, per bé que des del públic crític també es va lamentar que l'acte no aturarà res. El portaveu d'Emprenedors, Julio Rico, va demanar, com a mínim, votar una presa de posició dels grups locals, per fer arribar a la Generalitat la “preocupació” per les proporcions del projecte.
Entre altres mesures que l'edil va posar sobre la taula, l'encàrrec d'un estudi d'impacte ambiental independent i la tramitació d'un pla especial, Sala va avançar que dins de la redacció del nou POUM es preveu un pla específic per a la vall de Solius, que comportaria la suspensió temporal de noves llicències d'activitats per impedir una sol·licitud similar abans no es defineixin noves restriccions. El regidor del PP, Sebastián Mateo, va anunciar ahir que el seu grup durà al Parlament una proposta de resolució amb els arguments de la plataforma.
El debat és un altre exemple de la difícil convivència entre el món agrari i les zones residencials. Un veí “nascut a Solius” va aplaudir la mobilització contra la granja, però va preguntar als nous veïns si a més d'oposar-se a l'explotació ho fan a altres usos aliens a la vall, com ara xalets, hotels rurals i geriàtrics de luxe.