Medi ambient

medi ambient

denúncia

El grup de defensa del riu Calders denuncia que hi ha “abocaments continuats”

Entitats del Bages i el Moianès inicien una campanya per posar a l'agenda la contaminació del riu

Demanen més controls i que es multi els infractors

El moviment que s'ha creat per denunciar la contaminació que presenta el riu Calders assegura que la conca rep “abocaments continuats”. Demana que les administracions facin més controls i reclama que facin ús de l'acció sancionadora cap a totes les empreses o persones que incompleixin la legislació sobre abocaments de residus.

Aquesta és només una de les demandes que el grup, que s'ha batejat amb el nom d'A Contracorrent, va donar a conèixer ahir a Moià coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua. En l'acte, es van donar tots els detalls d'una campanya que s'iniciarà dissabte a Monistrol de Calders –amb conferències i de diversos experts– i que acabarà el cap de setmana del 6 i 7 de maig amb una gran marxa que recorrerà a peu el riu, des de Navarcles fins a Moià.

Tal com ja va avançar aquest diari, el moviment està compost per entitats i grups polítics dels municipis del Moianès i del Bages afectats per la contaminació. La conca del Calders i els seus afluents, com ara la riera de la Tosca, representa un eix hidrogràfic de gairebé 50 quilòmetres que comprèn els termes de Collsuspina, Castellcir, Castellterçol, Granera, Moià, Monistrol de Calders, Calders i Navarcles, on aboca finalment les seves aigües al Llobregat.

El manifest fet públic ahir recorda que “una de les principals amenaces del riu són els abocaments incontrolats que s'hi fan i que comporten de manera reiterada elevades concentracions d'amoni, nitrats i detergents, que provoquen l'aparició de les escumes que apareixen des de fa molts anys”.

Depuradora i més

Les “limitacions i insuficiències de la depuradora de Moià”, diuen, “tenen una part important de la responsabilitat”, però asseguren que “no són l'únic origen del problema”, ja que “són molts els abocaments incontrolats, directes o indirectes, de purins, aigües grises o residus urbans i industrials”. A més, el grup va dir que les “tales indiscriminades del bosc de ribera” posen també en perill “tot l'ecosistema”.

La plataforma apunta als “ajuntaments, l'ACA i el Departament de Medi Ambient”, que, diuen, “han omès les seves obligacions”. Per això, a banda de demanar més controls, exigeixen l'elaboració d'un pla director “per regular i gestionar els temes que afecten el riu”. També volen que s'apliqui “una moratòria d'abocaments industrials i s'evitin ampliacions que suposin una sobrecàrrega de cabal de la depuradora més gran fins que el problema no estigui resolt”.

LA XIFRA

8
termes afectats: Collsuspina, Castellcir, Castellterçol, Granera, Moià, Monistrol de Calders, Calders i Navarcles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona