Infraestructures i serveis

subministrament d'aigua

Estupefacció per les crítiques a l'abastament des de Rialb

L'Urgell, la Segarra i la Conca recorden que l'aigua procedeix del Segre, i la dotació ja aprovada per Aragó als quatre pobles inclosos a la conca de l'Ebre és sols per a 3.000 habitants

“És injust que la plataforma ens negui l'aigua”

Les amenaces del govern d'Aragó i la posició contrària de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) respecte al projecte d'abastament d'aigua a 31 municipis des del pantà de Rialb ha causat sorpresa i un gran malestar a l'Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà, que han de rebre l'aigua per beure per a 31 municipis. El Departament de Territori i Sostenibilitat i l'ACA no s'han pronunciat públicament encara respecte a un debat que amenaça de provocar enfrontaments territorials al país.

L'alcaldessa de Tàrrega, Rosa M. Perelló, puntualitza: “No es tracta de cap transvasament, sinó d'un abastament amb aigua del Segre amb canonades que ja existeixen. No entenc la posició de l'Ebre: no els costarà ni una gota d'aigua i no financen el projecte. En tot cas, per damunt de tot preval la necessitat de pobles com els de la Conca, que no tenen aigua potable en el segle XXI.” La dotació autoritzada pel ministeri el 2010 és de 5 Hm³/any i pot arribar fins els 11 Hm³/any pel tot el projecte, i preveu un abastament màxim de 0,62 Hm³/any als quatre municipis inclosos a la conca de l'Ebre. El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet, declara: “Parlem de quatre garrafes d'aigua, i unes canonades d'onze centímetres de diàmetre per abastir una població de 3.000 habitants. L'Ebre ha d'entendre que no li suposa res i que igual que hem estat solidaris amb ells en el passat, és injust que ara vulguin negar l'aigua a ciutadans que se la mereixen com ells.” Benet també recorda que es tracta d'un projecte definit i limitat a les quatre comarques.

El president del Consell Comarcal de la Segarra, Xavier Casoliva, remarca que “la dotació d'aigua és molt petita i els creixements demogràfics, també”. “No arribem ni de bon tros al cabal assignat per la CHE. Ells en diuen transvasament, però portar aigua d'un lloc a un altre en conques internes és el que es fa amb normalitat, cada dia, a tot el país.” Casoliva ha avançat que demanaran una reunió amb l'ACA i la CHE, però que per ara no tenen “cap novetat” sobre el futur del projecte.

LA FRASE

O no ho entenen o no els ho han explicat bé, perquè de l'Ebre no ens n'arribarà ni una sola gota
Rosa M. Perelló
ALCALDESSA DE TÀRREGA

“Aragó ens diu que no podem decidir res”

Per l'alcaldessa de Tàrrega, les amenaces del govern aragonès “evidencien, un cop més, que no podem decidir sobre res, ni tan sols sobre l'aigua que bevem”. Perelló ha recordat que el nou projecte que encapçala la Generalitat s'haelaborat després que l'empresa estatal Acuaés l'abandonés. “O no ho entenen o no els ho han explicat bé, perquè del riu Ebre no ens n'arribarà ni una sola gota.”

La CHE, després d'autoritzar el projecte el 2011, assegura ara que la concessió de cabal “no pot incloure transvasaments interns”. S'agafa al fet que quatre municipis –Montmaneu, Forès, les Piles i Santa Coloma de Queralt– tenen els termes municipals compartits entre la conca de l'Ebre i les internes de Catalunya. La transferència interconques va ser autoritzada el 2010 i la CHE assegura que tan sols autoritzava cabals per a aquests municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.