Medi ambient

Medi ambient

L'IRTA farà una prova pilot d'injecció de sediments al tram final de l'Ebre

L'actuació s'inclou en el projecte Life Ebre Admiclim i es durà a terme a principi de maig

S'abocaran 50 metres cúbics de sorres a Móra d'Ebre i Benifallet

El tram final de l'Ebre rebrà una injecció de sediments per tal de concretar quina és la capacitat del riu per transportar sorres i argiles fins al Delta. Serà una prova pilot que executarà a principi de maig l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) dins el projecte Life Ebre Admiclim, de mitigació i adaptació al canvi climàtic al Delta. “Volem calibrar el model teòric de transport d'aigua i sediment del riu, per aconseguir dades reals és necessari fer una simulació”, ha explicat el coordinador tècnic del projecte Life, Albert Rovira. I amb aquesta experiència s'analitzarà la viabilitat de transportar sediments des dels embassaments fins a la desembocadura.

Tot i que l'estiu passat ja es va fer una prova d'injecció de sediments als canals de reg, aquesta serà la primera vegada que es provi al riu. “L'experiència als canals va funcionar molt bé, però el grau d'incertesa al riu és molt elevat”, ha dit Rovira. La prova començarà a Móra d'Ebre, on s'injectaran 50 metres cúbics de sediments, procedents del Segre, i cinc embarcacions seguiran la ploma del sediment. “Analitzarem la terbolesa de l'aigua, el temps que triga a desplaçar-se i si s'ajusta al model que hem dissenyat”, ha assenyalat el coordinador del projecte. Unes variables que dependran també del cabal del riu.

Un parell d'hores després es repetirà la injecció de sorres i argiles a Móra d'Ebre i la mateixa setmana se seguirà el mateix procediment des de Benifallet. L'objectiu final d'aquesta actuació és establir les bases per a un sistema de transferència de sediments des dels embassaments, on fa dècades que s'acumulen. “El Delta necessitaria un milió de tones de sediments cada any”, ha dit Rovira.

D'altra banda, el Consorci d'Aigües de Tarragona està redactant el projecte constructiu per fixar un sistema de retorn de sediments de la planta potabilitzadora de l'Ampolla als canals de reg. “Hem d'avaluar en quina època es faria l'aportació per no perjudicar l'arròs ni cap espècie”, ha dit Rovira. Anualment es preveu el retorn d'entre 1.000 i 2.000 tones de sediments. Aquest projecte estarà a punt el 2018, quan s'acabarà el Life.

LA XIFRA

1
milió
de tones de sediments necessita el delta de l'Ebre anualment per fer front a la subsidència.

Pla de gestió integral

Els promotors de la Campanya pels Sediments s'han reunit aquesta setmana amb diputats de Podem, ERC, PSOE, PDeCAT i Ciutadans al Congrés dels Diputats per reclamar-los que s'active el pla de gestió integral dels sediments de la conca de l'Ebre. La trobada es fa després que, al mes de febrer, el Congrés aprovés una proposició no de llei, amb el vot en contra del PP, que plantejava un projecte pilot de transferència de sediments des de l'embassament de Riba-roja fins a la desembocadura, així com la redacció d'un pla de gestió integral dels sediments. Concretament, la Campanya pels Sediments proposa la creació d'una comissió política i tècnica i la inspecció de les preses de Mequinensa, Riba-roja i Flix durant aquest 2017. Per la seua banda, els diputats van plantejar una esmena al pressupost de l'Estat per fer un estudi de l'estat de les comportes del fons dels pantans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona