Infraestructures i serveis

Municipal

La Garrotxa prova recollides alternatives

Quatre nuclis experimentaran nous mètodes i el que es consideri millor s'aplicarà l'any vinent a tota la comarca

Tres veïnats, de Sant Joan les Fonts, Santa Pau i la Vall d'en Bas, i el nucli d'Argelaguer experimentaran durant mig any a partir del mes que ve quatre sistemes alternatius de recollida selectiva d'escombraries. Al final de la prova s'estudiarà l'eficiència de cada sistema (tant de tipus logístic com de costos) i es decidirà quin o quins s'implantaran a la Garrotxa a partir de l'any que ve, a excepció de Besalú, que gestionen aquest tema pel seu compte.

Pioners a Catalunya

La iniciativa no té precedents a Catalunya i l'ha impulsat el Consell Comarcal a través del seu consorci de medi ambient i salut pública, Sigma, amb la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya i l'empresa especialitzada Ecoembes. Entre altres objectius, segons es va explicar ahir en la presentació de la prova, es busca contenir l'encariment de la gestió de residus –en concret, la taxa d'entrada a l'abocador–, que ha crescut notablement els darrers anys. Un altre argument és la voluntat que, a mitjà termini, es pagui segons la quantitat de residus generada a cada llar, una fita que els sistemes proposats farien possible.

Els sistemes

Un mètode alternatiu que es vol provar és la recollida porta a porta de la fracció de resta, la matèria orgànica i els envasos lleugers. Es farà al barri de les Olletes de la Vall d'en Bas.

El segon serà el de bosses personalitzades i uns cubells per a la fracció de resta, els envasos lleugers i la matèria orgànica: als veïns els donaran unes bosses amb uns codis QR identificatius dels propietaris, que un cop plenes hauran de dipositar en els contenidors destinats a cada tipus de residu. Això es provarà a la Roureda de Sant Joan les Fonts.

La tercera opció abasta els mateixos residus que l'anterior, però les bosses –numerades– es deixaran en uns contenidors assignats que s'obriran amb una targeta personalitzada. L'experiment el faran a Argelaguer, on, segons l'alcalde, hi ha gent de pas de pobles veïns que hi deixen les escombraries.

Per acabar, al barri de Can Blanc (Ca la Guapa) de Santa Pau, aplicaran un sistema intermedi: els veïns no tindran un contenidor assignat, però sí que hauran de fer servir bosses identificatives del propietari.

Voluntari

Un equip de tècnics anirà controlant regularment el nivell de compliment del sistema i la quantitat del material que es recull. Participar en la prova és voluntari –per tant, no hi haurà sancions– i qui no s'hi impliqui tindrà l'opció habitual de dipositar les bosses als contenidors de sempre. Un dels factors que s'avaluaran serà precisament el percentatge de gent que s'avé a utilitzar els nous sistemes.

Els alcaldes dels municipis implicats i el director del Sigma, Francesc Canalies, van destacar l'alta participació en les reunions informatives i l'interès que mostraven els veïns. Conscients que el canvi d'hàbits pot ser dificultós, els tècnics aniran les pròximes setmanes casa per casa per aclarir dubtes. En total, la prova afectarà unes 1.700 persones.

El que es genera

Els 56.000 habitants de la Garrotxa van generar l'any passat 23.790 tones de residus, equivalent a 1,16 quilos diaris per persona.

LES XIFRES

1.700
persones
aproximadament viuen en els quatre nuclis on es farà la prova pilot
23.790
tones
de deixalles es van generar a la Garrotxa l'any passat
1,16
quilos
d'escombraries genera de mitjana cada garrotxí en un dia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.