Medi ambient

medi ambient

denúncia

Denúncia a l'Ajuntament de les Borges per poc transparent

Ipcena anuncia que el denunciarà a la Generalitat per haver-se negat a fer públic un estudi que revela la presència de compostos tòxics al voltant d'una empresa

L'entitat ecologista Ipcena va anunciar ahir que denunciarà l'Ajuntament de les Borges Blanques a la Generalitat, en aplicació de la llei de transparència, per no haver fet públic l'estudi encarregat pel consistori el 2015 a la Universitat Politècnica de Catalunya(UPC) que revela la presència de 97 compostos orgànics volàtils “d'alta toxicitat” a l'entorn de l'empresa General d'Olis i Derivats SL, els quals podrien ser perjudicials per a la salut dels treballadors i dels veïns de les poblacions properes de Juneda i Castelldans.

Segons l'entitat ecologista, la presència d'algun d'aquests compostos sobrepassaria els límits legals, tot i que cal tenir en compte que els mesuraments parcials duts a terme per elaborar l'estudi es van fer en períodes de 15 o 30 minuts, i no de 24 hores com seria necessari per poder disposar d'uns resultats reals. A més de demanar responsabilitats a l'Ajuntament i especialment a l'alcalde Enric Mir, Ipcena demana un estudi més exhaustiu i també la paralització de l'activitat de General d'Olis, que es dedica a l'extracció de l'oli de pinyola, “fins que l'empresa no demostri de forma objectiva que compleix les normatives ambientals”.

L'entitat ecologista havia sol·licitat en diverses ocasions aquest estudi al consistori borgenc, que s'havia negat a fer-lo públic perquè considerava que estava “directament relacionat” amb la querella criminal presentada contra l'alcalde per General d'Olis, de la qual encara està pendent de resoldre el recurs contra el seu arxivament provisional, interposat per l'empresa. I és que, precisament, el consistori va encarregar l'elaboració d'aquest informe arran d'aquesta querella contra Mir. L'estudi, que Territori i Sostenibilitat ha facilitat a Ipcena, revela que durant les preses de mostres parcials dutes a terme per la UPC entre els mesos de març i abril del 2016 es van detectar diferents compostos orgànics volàtils a l'entorn de la indústria, 97 dels quals, d'una “alta toxicitat” per a la salut humana i que provindrien de l'activitat de l'empresa, segons l'entitat ecologista. A la vegada, també s'haurien detectat molts d'aquests compostos en els mesuraments fets a l'entrada de la localitat. En aquest sentit, en alguns dels mesuraments portats a terme per l'empresa, en períodes de 15 o 30 minuts, es va constatar la superació dels límits legals permesos d'alguns d'aquests compostos “perjudicials per a la salut” com ara benzè, fenol, isopropanol, acetaldehid i d'àcid acètic. Fonts de l'entitat ecologista reconeixen que molts d'aquests 97 compostos no superen els límits legals permesos, però remarquen que són “acumulatius”. A més de possibles afectacions en la salut humana, Ipcena també assegura que la presència d'aquests compostos orgànics volàtils també podria perjudicar la qualitat de l'oli que s'elabora a la zona. El portaveu d'aquesta entitat ecologista, Joan Vàzquez, va reclamar responsabilitats al consistori i especialment a l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, per “haver ocultat” aquesta informació, tenint en compte que la llei de transparència “prohibeix que els alts càrrecs utilitzin informació en benefici propi en perjudici de la ciutadania”.

Fer el joc a General d'Olis i Derivats

L'alcalde va respondre lamentant que Vàzquez, “en lloc de donar suport a les accions decidides dutes a terme pel consistori des del 2011 per posar fi a les irregularitats que cometia l'empresa”, es dediqui a “fer-li el joc” revelant el contingut d'un estudi que “estava servint per obligar l'empresa a adoptar les mesures correctores en les seves instal·lacions per garantir la salut i la qualitat de vida dels borgencs”. Mir va anunciar que la setmana vinent el director del treball en presentarà els resultats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona