Medi ambient

Medi Ambient

Brossa regirada

La negativa d'alguns municipis complica el conveni per mancomunar la recollida de deixalles al Tarragonès

Roda de Berà, governada pel president del consell, n'ha quedat fora

Problemes al Consell Comarcal del Tarragonès per una de les accions més visibles de la seva gestió: el servei mancomunat de recollida de la brossa i a què estan vinculats la majoria dels municipis de la comarca, amb l'excepció de Tarragona, Vila-seca i Salou. Després que el contracte vigent s'hagi esgotat, l'ens supramunicipal va posar en marxa aquest mandat la renovació del conveni. La mesura, però, s'ha entrebancat amb múltiples obstacles, el principal dels quals és la negativa dels plens de dos dels municipis més importants: Constantí i, el cas més curiós, Roda de Berà, ja que l'alcalde del municipi, Pere Virgili, és també el president del Consell Comarcal del Tarragonès.

“Roda i Constantí suposem el 50% del contracte i no ser-hi faria incrementar una mica el que els costa el servei als municipis més petits”, reconeix Virgili. El bloqueig de totes dues poblacions al conveni està vinculat al fet que els respectius governs es troben en minoria. Curiosament, mentre que Virgili governa sota la sigla de CiU (partit que governa amb el PSC al Consell Comarcal), va ser el PSC qui en el ple rodenc es va oposar al conveni. I la situació inversa es dona a Constantí, on els socialistes (que aquest estiu han de passar a presidir l'ens comarcal) van topar amb l'oposició de CiU.

Totes dues poblacions, però, vinculen aquesta situació atípica a la manca de temps que van tenir per buscar un consens amb l'oposició, molt marcats per la imminència del ple d'aprovació del nou conveni pel servei, que el consell va celebrar durant la Setmana Santa (amb el vot afirmatiu tant de CiU com del PSC). “Estem en negociacions amb el PP i Ciutadans, i creiem que serà possible arribar a un acord”, assegura l'alcalde de Roda. En la mateixa línia s'expressa l'alcalde de Constantí, Óscar Sánchez: “Creiem que en les properes setmanes ho podrem tirar endavant.” Des del Consell Comarcal, s'ha donat als dos municipis entre un mes i mig i dos mesos per acollir-se al conveni, fins a l'aprovació del concurs per a l'adjudicació del servei. “Després ja seria massa complicat afegir-hi municipis”, manifesta Virgili.

El president comarcal destaca que la negativa d'aquests dos municipis contrasta amb l'actitud de molts dels altres, que han optat per augmentar fins i tot els serveis que tenen derivats al consell, com és el cas d'Altafulla. “Tenim calculat que en el cas de Roda fer un concurs propi seria un 30% més car”, adverteix l'alcalde rodenc. Roda de Berà, de fet, havia proposat augmentar també els serveis mancomunats, incloent-hi la fracció resta de la brossa.

Deixalleria a Torredembarra

Tot esperant, però, la decisió final de Roda i Constantí, els problemes del conveni afecten també altres poblacions. Mentre el Morell ha obert un procés de reflexió, Torredembarra també ha plantejat que la deixalleria comarcal que hi ha en aquest municipi passi a mans de l'Ajuntament. “Passar a gestionar-ho directament ens surt molt més barat i no signarem cap nou conveni”, explica l'alcalde torrenc, Eduard Rovira. Torredembarra també vol aprofitar el canvi de titularitat per poder fer programes de reutilització de les deixalles amb la col·laboració d'entitats d'interès social. “Creiem que la inversió que va fer el consell ja està prou amortitzada”, destaca també Rovira. L'ens comarcal, per la seva banda, si perd l'equipament de Torredembarra, haurà de projectar una nova deixalleria comarcal, que en principi es faria en uns terrenys a la Riera de Gaià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.