Medi ambient

Endesa instal·la tres nius per a ratpenats a la central hidroelèctrica de la Baells

La companyia pretén ressituar l’espècie, que habita al sostre de la sala de control de la central

Volen que continuïn a la zona però fora de l’edifici

Endesa va instal·lar ahir dijous al matí tres caixes niu per a ratpenats a la central hidroelèctrica de la Baells. L’objectiu de la instal·lació és oferir refugis alternatius per a la colònia de quiròpters que hi ha al fals sostre de la sala de control de la central. L’actuació forma part del projecte Endesabats i suposa la primera intervenció a les instal·lacions on hi ha la colònia de ratpenats.

Els treballadors de la companyia Endesa van instal·lar els tres nius en les ubicacions on els tècnics especialistes del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya els havien indicat prèviament. El cas és que la ubicació actual no faria possible una presència permanent de l’espècie a l’indret, de manera que s’han de buscar alternatives perquè la colònia de quiròpters no fugi de la zona. Per això s’han instal·lat dues caixes niu a la façana principal de l’edifici i una altra dins d’una petita galeria.

Problemes al lloc actual

Els motius pels quals la companyia Endesa vetlla perquè les espècies no marxin de la Baells però canviïn d’ubicació són diversos. D’entrada, perquè són uns animals que controlen les plagues i eviten que es propaguin, segons va dir Helena Roca, tècnica del CTFC. Malgrat tot, el responsable de la central, Albert Rauet, va explicar que és important que els animals canviïn de lloc perquè deixen mala olor a l’interior de la central i fan disparar les alarmes. Per evitar-ho, s’ha col·locat una mosquitera en un forat de l’edifici perquè els animals puguin marxar sense problemes, però no puguin tornar a entrar.

LES FRASES

Els ratpenats de la central són aliats perquè controlen les plagues i eviten que es propaguin
Helena Roca
tècnica del CENTRE TECNOLÒGIC FORESTAL DE CATALUNYA
És important que canviïn d’ubicació perquè deixen mala olor a la central i fan disparar les alarmes
Albert Rauet
RESPONSABLE DE LA GESTIÓ DE LA CENTRAL HIDROELÈCTRICA

Niu de formigó amb serradures i un petit forat

Les caixes niu que es van instal·lar ahir en diversos punts de la zona de la central són de formigó, amb una petita entrada per la part inferior i un interior format per serradures. Segons van explicar els experts abans de la instal·lació, hi poden cabre entre 20 i 30 espècies. A més, s’han construït amb materials que sedueixen els quiròpters, de manera que el CTFC confia que la reubicació de l’espècie sigui un èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.