Urbanisme

Sant Adrià troba una escletxa legal per frenar la construcció del tanatori

Un informe municipal conclou que la sol·licitud de llicència urbanística podria incomplir el planejament vigent

Proposa portar al ple la modificació del PGM

La construcció del tanatori amb servei de crematori de Sant Adrià de Besòs està en suspens perquè durant el procés de tramitació de la llicència d’obres han sorgit dubtes jurídics amb relació al planejament urbanístic. És per això que l’Ajuntament ha decidit atorgar tràmit d’audiència a les parts interessades, que podran presentar al·legacions en un termini de quinze dies.

La decisió s’ha pres un cop emès l’informe del servei jurídic municipal, ja que l’Ajuntament es va trobar amb dubtes amb relació a la interpretació del planejament urbanístic, i, en concret, sobre si la parcel·la havia de ser de titularitat pública. Després de demanar informes i assessorament extern a diversos experts en l’àmbit d’urbanisme, el secretari municipal de Sant Adrià ha emès un informe en què es pronuncia sobre la qüestió. Conclou que “ofereix més seguretat jurídica” la interpretació segons la qual “no es poden autoritzar les obres sol·licitades, ja que la sol·licitud de llicència urbanística incompleix el planejament urbanístic”. És per això que indica que el més correcte “seria que el ple de l’Ajuntament tramités una modificació del PGM a fi de donar una redacció, en el sentit que es considerés oportú, que resolgués clarament aquests dubtes interpretatius que ara es plantegen”.

Si la qüestió acaba tornant al ple, hi ha moltes possibilitats que no tiri endavant, perquè la majoria dels grups de l’oposició s’han alineat amb la plataforma ciutadana Stop Crematori de Sant Adrià, que fa més d’un any que es mobilitza per frenar-ne la construcció. El juny passat, el ple va aprovar una moció per obrir un procés de negociació amb el Consell Comarcal del Barcelonès i la societat Tanatori Litoral SL per deixar sense efecte, de mutu acord, l’obligatorietat de la construcció del forn crematori. Joan Belda, regidor de Sant Adrià en Comú, el grup que va impulsar la moció, assegura que s’oposaran a la modificació del PGM, però lamenta que no s’hagi intentat negociar abans amb l’empresa. “Ara existeix la possibilitat que l’empresa emprengui accions legals” diu.

Del mateix parer és Pedro Sánchez, regidor de C’s, que reclama demanar responsabilitats al Consell Comarcal del Barcelonès com a impulsor del projecte. Rubèn Arenas, d’ERC, manifesta la seva satisfacció per la possibilitat que el projecte es pugui aturar i que hi hagi arguments legals per fer-ho possible. “Confiem en la valoració del secretari”, manté Arenas.

L’empresa, per la seva banda, ha anunciat que està estudiant la situació abans de decidir quins passos farà a partir d’ara.

Terrenys subhastats per 6,1 milions

Els terrenys del barri de la Catalana on s’ha de construir el tanatori, propietat del Consell Comarcal del Barcelonès i l’Ajuntament de Sant Adrià, els va adquirir la societat Tanatori del Litoral, participada per Pompas Fúnebres de Badalona en un 60% i Elysius Europa en un 40%, per 6.171.006 euros quan el preu de sortida del solar, segons els documents oficials, era de 2,5 milions d’euros més IVA. La trajectòria del projecte s’havia encetat anys abans i havia quedat estroncada per la irrupció del cas Pretòria per una suposada conxorxa per manegar l’adjudicació del tanatori entre l’aleshores alcalde de Sant Adrià, Jesús Maria Canga; el cervell de la trama, Luis García, Luigi, i el llavors gerent del Consell Comarcal, Imanol Pujana. Tot i que es va arribar aprovar l’expedient i el plec de clàusules que havia de regir la contractació de la construcció i gestió del tanatori,a final de 2008 el ple del Consell Comarcal va decidir deixar sense efecte els acords presos fins llavors i els terrenys no es van subhastar fins el 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.