patrimoni arquitectònic
Recuperaran les antigues adoberies de Tremp gràcies a uns ajuts europeus
Es destinaran 1,2 milions d'euros a un total de nou projectes de divulgació i d'aprofitament sostenible del patrimoni natural i cultural del Pallars Jussà
Un projecte cofinançat amb fons europeus Feder i amb un pressupost d'1,2 milions d'euros permetrà fer efectives fins a nou actuacions al Pallars Jussà. Entre aquestes, destaca la construcció d'un sender natural d'1,5 quilòmetres en el transcurs del barranc de la Font Vella de Tremp amb l'objectiu de crear un espai per a vianants que permeti tornar a gaudir d'aquest pulmó verd de la ciutat. La recuperació d'aquest recorregut inclou valorar elements patrimonials com ara el pont romànic de Sant Jaume i les antigues adoberies. Per a la recuperació d'aquest sender històric de la capital del Pallars Jussà, hi destinaran 325.000 euros, als quals afegiran 60.000 euros més per a una acció complementària de recuperació ambiental del parc del Pinell, un dels grans espais verds de la ciutat.
La iniciativa del Consell Comarcal del Pallars Jussà proposa nou actuacions distribuïdes per tota la comarca que s'hauran de desenvolupar fins al 2020. Una d'aquestes, al municipi d'Isona i Conca Dellà, consistirà a fer visible una part de l'antiga vil·la romana de Llorís, que es connectarà amb el centre de la població a través d'un traçat per a vianants amb l'objectiu d'ajudar a interpretar el patrimoni de l'època romana a Isona. Aquesta població també es beneficiarà de la remodelació de la proposta expositiva del museu paleontològic i dels dinosaures del Pirineu, amb una inversió de 315.000 euros. Aquest espai té adscrita la funció de seu paleontològica com a territori Geoparc i treballarà en xarxa amb el Centre de Visitants del Pallars (Epicentre) i la subseu al Pirineu de l'Institut Geològic de Catalunya (ICGC), tots dos a Tremp.
Gràcies a una altra actuació es podrà senyalitzar tot un seguit d'itineraris per donar a conèixer el patrimoni megalític del municipi de Senterada, que disposarà d'una inversió de 43.047 euros. En aquesta actuació, es posarà un accent especial en els valors geològics i paleontològics i se senyalitzaran espais en el marc de la candidatura que s'impulsa a la comarca perquè sigui reconeguda com a Geoparc per la Unesco, amb una partida extra de 86.450 euros. El president del Consell, Constante Aranda, ha destacat que les actuacions del projecte s'inclouen en l'estratègia comarcal de divulgació i aprofitament sostenible del patrimoni natural i cultural per avançar en la dinamització turística.
LA XIFRA
LA DATA
Suma d'administracions
El fons Feder és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa Operatiu Feder Catalunya 2014-2020 té l'objectiu de promocionar un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l'estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya. Dels 1,2 milions d'euros d'inversió, un 42,19% (507.830 euros) seran finançats directament pel fons Feder, un 27,98% (336.844 euros), pels ajuntaments, un 21,09% (253.915 euros) anirà a càrrec de la Diputació de Lleida i un 8,74% (106.136 euros), del Consell Comarcal.