La Generalitat rebutja el projecte de 32 miniparcs eòlics a l'Alt Empordà
Demana a l'empresa Gamesa que canviï la proposta i que l'adeqüi a la nova planificació eòlica
El projecte que va presentar Gamesa per construir 32 miniparcs –i 64 molins– a l'Alt Empordà no va agradar gens al territori i va provocar les protestes d'alguns alcaldes afectats i també d'algunes entitats conservacionistes. Segons ha explicat la presidenta del consell comarcal, Consol Cantenys, «la Generalitat va entendre de seguida el que els vam dir, que aquesta no era una bona proposta per a l'Alt Empordà i el projecte no tirarà endavant tal com és ara». Cantenys hi va afegir que no era lògic que aquesta proposta s'afegís als parcs que estan previstos a la zona de desenvolupament prioritari que preveu la Generalitat. Ahir fonts del Departament d'Economia i Finances, encarregat dels temes d'Energia, van assegurar que, tot i que no s'ha rebutjat oficialment cap projecte de Gamesa, sí que s'ha dit a l'empresa que tal com està ara la situació el projecte no es durà a terme. «La nova planificació eòlica –diu el departament– inclou la racionalització i això no és compatible amb aquest projecte.» La Generalitat no aclareix, però, en quins termes haurà de canviar, si en menor nombre de molins, en menor potència o en l'emplaçament.
Gamesa, en espera
El gerent de Gamesa a Catalunya, Cayo Fabra, ha assegurat a aquest diari que l'empresa no ha rebut cap notificació oficial de la Generalitat de Catalunya en aquest sentit i que està en espera que sigui l'administració decideixi sobre el concurs d'empreses que participaran en les àrees de ZPD. Tot i així, assegura que la mateixa empresa entén que la situació actual no és la mateixa que quan es va presentar el projecte. Fabra recorda que Gamesa ja va avançar fa un parell de mesos que amb la nova previsió de molins a l'Alt Empordà ja no caldria arribar a la potència inicial del projecte i, per tant, la proposta de miniparcs eòlics seria viable amb menys molins. Fabra diu que Gamesa no descarta res, però que no farà res sense consens del territori. Els municipis on Gamesa va proposar instal·lar molins són Terrades, Riumors, Vilamacolum, Palau de Santa Eulàlia, Cistella, Vilanant, Garrigàs, Pontós, Siurana, Boadella i les Escaules, Pedret i Marzà, Sant Miquel de Fluvià, el Far d'Empordà, Ordis, Torroella de Fluvià, Vilabertran, Pont de Molins, Borrassà, Fortià, Vila-sacra, Cabanes, Navata, Garriguella, Ventalló, Avinyonet de Puigventós, Santa Llogaia d'Àlguema, Peralada, Llers, Vilafant, Figueres, Vilamalla i Castelló d'Empúries.
El mapa es retira de l'Albera
La presidenta del consell comarcal, Consol Cantenys, també va explicar ahir que han arribat a un acord amb la Generalitat sobre el mapa eòlic de l'Alt Empordà. Segons va dir, la nova proposta que la Generalitat ha d'aprovar retirarà la zona d'implantació de molins de l'Albera, una de les crítiques més importants que havia fet el territori. A més, reduirà la potència màxima de 200 megawatts a 180. Cantenys també ha avançat que el mapa que aprovarà de manera imminent el govern incorpora alguna zona que proposava el consell comarcal, l'Ajuntament de Figueres i el Cilma, amb l'estudi encarregat a l'Institut Cerdà. La Generalitat admet que «hi ha punts de coincidència importants», tot i que la solució final no es farà pública fins que el govern l'aprovi. Cantenys diu que s'haurà de veure com es concreten aquests canvis, però es mostra satisfeta que s'hagi escoltat en part el territori.
Notícies de ...
- Santa Llogaia d'Àlguema
- Avinyonet de Puigventós
- Palau de Santa Eulàlia
- Sant Miquel de Fluvià
- Torroella de Fluvià
- Castelló d'Empúries
- Pont de Molins
- Vilamacolum
- Vilabertran
- Garriguella
- Vila-sacra
- Vilamalla
- Vilanant
- Vilafant
- Terrades
- Ventalló
- Peralada
- Garrigàs
- Figueres
- Cistella
- Borrassà
- Riumors
- Siurana
- Cabanes
- Pontós
- Navata
- Fortià
- Ordis
- Llers