Infraestructures i serveis

Les reserves d’aigua, a la baixa

Dades

Els embassaments de Catalunya s’han reduït un 25% en un 2019 poc plujós i ara estan al voltant del 64% de capacitat

L’arribada de l’estiu va capgirar una situació idíl·lica, tot i que l’ACA garanteix el subministrament per a tot el 2020

La situ­ació hídrica a Cata­lu­nya ha variat radi­cal­ment en els dar­rers mesos, a la baixa. No sig­ni­fica que hi hagi d’haver res­tric­ci­ons ni que s’entri en una situ­ació de pre­a­lerta com a finals del 2017, però les reser­ves dels embas­sa­ments han tin­gut una mar­cada tendència a la baixa durant el 2019. La poca pluja que glo­bal­ment ha cai­gut al ter­ri­tori català ha pro­vo­cat un nota­ble des­cens de les reser­ves d’aigua als pan­tans de les con­ques inter­nes. Cata­lu­nya és un ter­ri­tori sotmès a un règim medi­ter­rani, en què les plu­ges són molt oscil·lants, i la mete­o­ro­lo­gia és la que ho acaba con­di­ci­o­nant tot. Segons les dades de l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA), l’any aca­barà amb els embas­sa­ments a una capa­ci­tat del 63,48%. És a dir, que con­te­nen 440,8 hm³ dels 694 que podrien supor­tar. La tendència aquest any ha estat clara: des­cens fins després de l’estiu i recu­pe­ració pro­gres­siva en les últi­mes set­ma­nes, però sense arri­bar als volums de prin­ci­pis d’any. Això es deu a les inten­ses plu­ges que van caure entre finals d’octu­bre i prin­ci­pis de novem­bre.

La rea­li­tat, però, és que la situ­ació d’aquest final d’any dista molt de la que hi havia ara fa dotze mesos. El 2018 aca­bava amb el doble de reser­ves d’aigua res­pecte a les que hi havia a prin­ci­pis d’any, amb una capa­ci­tat que vore­java el 90%. És a dir: el 31 de desem­bre del 2018 els pan­tans esta­ven pràcti­ca­ment plens, men­tre que en la mateixa data de l’any ante­rior se situ­a­ven en el 45%. La situ­ació en aquest final del 2019 és millor que el 2017, i pre­ci­sa­ment per això no és pre­o­cu­pant. De fet, l’ACA asse­gura que el sub­mi­nis­tra­ment per a tot el 2020 està garan­tit, afirma Enri­que Velasco, cap del depar­ta­ment de gestió de recur­sos hídrics de l’enti­tat.

Dar­nius-Boa­de­lla

Fins al juny, la presa de l’Alt Empordà estava al 90%, i fins i tot s’hi van haver de fer desem­bas­sa­ments pun­tu­als. Amb la cam­pa­nya de rega­diu i l’abas­ta­ment turístic, amb un con­sum molt intens perquè ha estat un estiu molt calorós i amb poca pluja, es va bai­xar fins al 40%. La tar­dor tam­poc ha estat pro­duc­tiva des del punt de vista de la cap­tació d’aigua, tot i que en aquest punt l’apor­tació prin­ci­pal es fa a l’hivern i a la pri­ma­vera. Encara no es garan­teix la reserva per a la cam­pa­nya d’estiu, una situ­ació que en aquesta època sol pas­sar cada any, i cal­drien uns 12 hm³ per pas­sar bé l’estiu, però segons Velasco la pers­pec­tiva és opti­mista. Pel que fa a l’aqüífer del Fluvià i la Muga, està en una situ­ació nor­mal, simi­lar a la de l’última dècada.

Riu­de­ca­nyes i Siu­rana

Fa més d’un lus­tre que el sis­tema no s’acaba de recu­pe­rar, segons l’ACA. El 2018 va bai­xar dels 11 hm³, i des de lla­vors, segons Velasco, s’ha pogut man­te­nir una demanda con­tin­guda en un estiu extre­ma­ment sec i càlid a la zona. Això va pro­vo­car que els aqüífers pràcti­ca­ment s’asse­ques­sin per una demanda d’aigua supe­rior al que és habi­tual. En alguns moments, fins i tot es va haver de recórrer a cami­ons cis­terna. La situ­ació, a finals d’octu­bre, era infe­rior als 4 hm³. Les plu­ges a la conca del Fran­colí van per­me­tre doblar les reser­ves i actu­al­ment arri­ben als 9,4 hm³. Velasco afirma que si a finals de la pri­ma­vera s’arriba als 11 hm³, la situ­ació serà simi­lar a la del 2018. “Està molt jus­tet, però la pers­pec­tiva és posi­tiva i ens en podem sor­tir bé”, con­clou el res­pon­sa­ble de l’ACA.

Ter-Llo­bre­gat

L’any pas­sat es va tan­car en una situ­ació idíl·lica, amb volums supe­ri­ors al 87%. Amb tanta aigua, es van haver de fer desem­bas­sa­ments pre­ven­tius en pan­tans com Sau i Sus­queda. A par­tir del mes de juny, arran de la cam­pa­nya esti­val, es va pro­duir una dava­llada sen­si­ble de les reser­ves que va ser sos­tin­guda fins a finals d’octu­bre, quan es va bai­xar del llin­dar del 60%. Reduir aquest per­cen­tatge sig­ni­fica entrar en nivell de pre­a­lerta, una situ­ació que es va acti­var. No obs­tant això, les plu­ges que van caure a la conca del Fran­colí també van bene­fi­ciar el Ter-Llo­bre­gat amb uns 400 hm³ i l’han tor­nat a situar en el 66% apro­xi­ma­da­ment, la qual cosa ha permès aixe­car el nivell de pre­a­lerta. Tan­ma­teix, Sus­queda és l’embas­sa­ment que més ha patit la dava­llada: ha pas­sat del 91,96% ara fa un any a estar per sobre del 51%. La pèrdua del 40,85% el con­ver­teix en el pantà que més aigua ha per­dut. Velasco, però, afirma que la dava­llada no és repre­sen­ta­tiva, perquè es tracta d’un sis­tema de con­nexió entre Sau i Sus­queda que fa que es jugui entre els dos embas­sa­ments, amb la qual cosa a vega­des, segons les cir­cumstàncies, interessa tenir-ne un de més ple que l’altre. “En matèria de recur­sos, és la mateixa aigua”, diu. En el cas del Ter-Llo­bre­gat, l’hivern no és una estació par­ti­cu­lar­ment prolífica pel que fa a abas­ta­ment, sinó més aviat la pri­ma­vera. Segons Velasco, però, la pers­pec­tiva és que, amb el volum actual d’aigua, n’hi hagi sufi­ci­ent per cobrir tot el 2020. L’únic con­di­ci­o­nant serien un hivern i una pri­ma­vera extre­ma­ment secs, cosa que faria replan­te­jar les pre­vi­si­ons, però per ara no s’hi compta. Pel que fa als aqüífers del sis­tema Ter-Llo­bre­gat, Velasco explica que el del Baix Ter està a un nivell molt alt. Aquest aqüífer solia pre­sen­tar pro­ble­mes de nivell, però s’ha començat a ges­ti­o­nar de manera con­junta l’aigua super­fi­cial i la sub­terrània, i això ha fet que es recu­perés. Segons relata, si se supera mig metre més de nivell, arri­barà a fer màxim històric. El de la Tor­dera, en canvi, pre­senta una situ­ació de nor­ma­li­tat per l’efecte de la des­sa­la­dora, cosa que ha permès superar un mal estat endèmic de reser­ves. El d’Abrera també pre­senta actu­al­ment un nivell òptim, men­tre que el de Cape­lla­des està baix, però en procés de recu­pe­ració, perquè s’hi sub­mi­nis­tra aigua des de la presa de la Llosa del Cavall després que el març entrés en una situ­ació seca. Final­ment, l’aqüífer del Baix Llo­bre­gat també es troba en una situ­ació de nor­ma­li­tat: “L’aigua està on volem que esti­gui”, con­clou el res­pon­sa­ble de l’ACA.

Ebre

L’Agència Cata­lana de l’Aigua només ges­ti­ona els embas­sa­ments de les con­ques inter­nes cata­la­nes. Això vol dir que només es fa càrrec de rius que nei­xen i moren a Cata­lu­nya. Per aquest motiu, l’aigua que prové del riu Ebre és ges­ti­o­nada direc­ta­ment per la Con­fe­de­ració Hidrogràfica de l’Ebre, que és un orga­nisme de caire esta­tal.

La Baells perd lleugerament i Foix està totalment ple

El pantà de Foix és el que presenta un millor estat de salut, almenys pel que fa a reserves d’aigua. Es tracta de la instal·lació amb menys capacitat de les conques internes –només 3,74 hm³, respecte als 233 de Susqueda, que és el més gran–, però tot i així és el que està més ple. Arriba al 100% de la seva capacitat, una situació que també es produïa ara fa un any, quan també superava els 3,75 hm³. Un altre embassament que està en bones condicions tot i haver baixat lleugerament respecte al 2018 és el de la Baells, a Cercs. Amb una capacitat de 109,43 hm³, tanca el 2019 en un 76,79%, amb 84,03 hm³. Aquesta situació suposa un lleuger retrocés respecte a una situació molt bona i generalitzada de fa dotze mesos, quan estava pràcticament ple: en el 92,17% i amb 100,86 hm³.

Estalviem aigua, que demà comença la pròxima sequera

L’abastament d’aigua a Catalunya depèn directament del règim de pluges, i els darrers anys s’han viscut alguns episodis destacables de sequera que han obligat a prendre diverses mesures. D’una banda, a posar en funcionament per sobre del que és habitual les dessaladores que hi ha a Catalunya, com la de la Tordera i el Llobregat. És una acció que es va haver de posar en marxa, per exemple, fa un parell d’anys, quan els equipaments van haver d’incrementar entre un 50% i un 60% la productivitat a causa de la falta de pluges. Una altra acció és la utilització de camions cisterna per portar aigua a les poblacions que tenen restriccions, però l’ACA insisteix que la mesura més eficaç que es pot engegar és la conscienciació sobre la necessitat de racionalitzar el consum d’aigua. S’ha demostrat que l’estalvi és l’eina més eficaç de prevenció,i aquesta crida, així com continuades campanyes de conscienciació, ja forma part de la quotidianitat al país.

Caigudes a Sant Ponç i a la Llosa del Cavall

Els dos embassaments tenen el mateix comportament que la resta: situació d’excepcionalitat fins al mes de juny i una caiguda sostinguda fins a l’octubre, quan es van començar a recuperar. La Llosa del Cavall tanca l’any en un 65,32%, en contraposició amb el 98% del 2018, i Sant Ponç passa del 96,36% de l’any anterior al 87,92% actual. De fet, Sant Ponç és dels que registren una caiguda inferior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.