Infraestructures i serveis

Un nou òrgan coordinarà el pla de mobilitat del Vallès

Territori acceptarà les al·legacions que ho demanen i hi inclourà ens locals com ajuntaments grans i consells comarcals

El pla preveu 72 accions per valor de 2.500 milions fins a l’any 2026

El Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat té pre­vist crear un òrgan que super­visi el segui­ment del pla específic de mobi­li­tat del Vallès (PEMV), segons ha avançat a aquest diari el secre­tari d’Infra­es­truc­tu­res i Mobi­li­tat, Isi­dre Gavín. Aquest nou òrgan de gover­nança s’inclourà al pla apro­fi­tant el període d’al·lega­ci­ons ja que havia estat una de les deman­des que havien efec­tuat ajun­ta­ments i enti­tats, com ara Fem Vallès. Gavín explica: “Con­tes­ta­rem que sí perquè la par­ti­ci­pació està en l’ADN de la Gene­ra­li­tat i si el pla ha estat tan tre­ba­llat i ha acon­se­guit un alt grau de con­sens ha estat jus­ta­ment gràcies a la par­ti­ci­pació de tot­hom.” El pla actual pre­veu només tres ses­si­ons de segui­ment en què par­ti­ci­pa­rien els agents locals i en què se’ls pre­sen­ta­rien els infor­mes de com­pli­ment de les mesu­res. Les reu­ni­ons es farien els anys 2022, 2024 i 2026.

El secre­tari d’Infra­es­truc­tu­res fa una valo­ració posi­tiva del fet que el període d’al·lega­ci­ons a un pla que pre­veu 72 pro­pos­tes i té un pres­su­post de 2.500 mili­ons d’euros fins el 2026, hagin estat només 57, tenint en compte que algu­nes enti­tats, com els ajun­ta­ments, n’han pre­sen­tat diver­ses agru­pa­des per blocs, que comp­ten com una. “El procés de par­ti­ci­pació ha estat molt intens i aquesta xifra indica un alt nivell d’accep­tació del pla”, sen­ten­cia. De les 57 al·lega­ci­ons, 23, el 40%, han estat pre­sen­ta­des per ajun­ta­ments; 14, el 25%, per enti­tats; 9, el 16%, per altres orga­nisme públics; 8, el 14%, per par­tits polítics i 3, el 5%, per par­ti­cu­lars. Les al·lega­ci­ons s’estu­di­a­ran els mesos de setem­bre i octu­bre i es deci­dirà qui­nes s’hi incor­po­ren i qui­nes es rebut­gen.

Pel que fa al model de gover­nança, Gavín té clar que en aquest nou orga­nisme hi han de ser, almenys, els ajun­ta­ments de les grans ciu­tats de les dues comar­ques, Vallès Occi­den­tal i Ori­en­tal, i els con­sells comar­cals. “Si ho hem fet en altres tau­les de mobi­li­tat o altres ins­ti­tu­ci­ons de la Gene­ra­li­tat, per què no ho hem de fer en aquesta?”, refle­xi­ona.

Mirada post-Covid

De fet, aquesta no és l’única modi­fi­cació ja segura que tindrà el pla, pre­sen­tat a mit­jan febrer. El res­pon­sa­ble de Mobi­li­tat del govern ha asse­gu­rat que “cal apro­fi­tar aquest període d’al·lega­ci­ons per incloure can­vis amb una visió post-Covid”. “Aquest pla –defensa– ja feia una aposta pel trans­port públic i la mobi­li­tat sos­te­ni­ble però ara pot­ser encara hau­rem d’anar una miqueta més enllà ja que aquesta pandèmia can­viarà coses, com per exem­ple que la mobi­li­tat obli­gada cap a Bar­ce­lona per tre­ba­llar pot reduir-se a causa de l’aug­ment del tele­tre­ball.” El docu­ment xifra en 845.000 els des­plaçaments dia­ris interur­bans dins del Vallès, però només un 13% d’aquests es fan en trans­port públic. Les pro­pos­tes plan­te­ja­des con­si­de­ren que aquesta xifra podria arri­bar al 21%. La situ­ació res­pecte a la ciu­tat de Bar­ce­lona és ben dife­rent: dels 580.000 des­plaçaments dia­ris cap a la capi­tal un 43% són en trans­port públic, cosa que demos­tra el dese­qui­li­bri entre la xarxa cap a la capi­tal i la que hau­ria d’unir les ciu­tats de la segona corona. Les dades, a més, segons admet el mateix Gavín, demos­tren que “el Vallès té una idi­o­sincràsia pròpia i calia un pla propi de mobi­li­tat”.

Adeu al quart cin­turó?

Tot i que dins dels objec­tius del pla hi ha reduir, entre ara i el 2026, la mobi­li­tat viària un 10% i aug­men­tar un 35% l’ús del tren, Gavín deixa clar: “La mobi­li­tat viària no es pot obviar en un ter­ri­tori amb el dina­misme del Vallès, amb polígons indus­tri­als, cen­tres logístics... A més, men­tre Adif no aposti per l’estació inter­mo­dal de la Lla­gosta, s’ha de pre­veure.” I la pro­posta estel·lar del pla pel que fa a la mobi­li­tat és, el quart cin­turó, o B-40 o, com s’ha reba­te­jat al pla, la ronda Nord entre Ter­rassa i Saba­dell. Aquest és, admet Gavín, un dels punts que ha gene­rat més fricció del pla, fins al punt que es va optar per ajor­nar la pre­sen­tació fins després de les elec­ci­ons muni­ci­pals “per evi­tar que llui­tes par­ti­dis­tes enge­gues­sin a rodar un gran pla des del punt de vista tècnic”.

Final­ment, i després de diver­ses reu­ni­ons amb ajun­ta­ments, enti­tats i, segons ha pogut saber aquest diari, amb par­tits polítics que s’hi han mani­fes­tat en con­tra, es va arri­bar a una posició que Gavín tit­lla de con­sens: aca­bar els trams en obres, entre Ter­rassa i Abrera, i con­nec­tar Ter­rassa amb Saba­dell des­car­tant la seva con­tinuïtat fins a Gra­no­llers. A més, es des­do­blarà la B-124, la car­re­tera que uneix Saba­dell amb Cas­te­llar del Vallès, per donar sor­tida, via ronda Oest, al trànsit cap a l’auto­pista C-58, tot i que aquesta con­nexió tam­poc està feta a hores d’ara. El secre­tari d’Infra­es­truc­tu­res i Mobi­li­tat defensa: “Almenys ens hem posat d’acord en el con­cepte: la via s’ha aca­bar en els punts que estan en obres i ha de con­ti­nuar perquè no pot morir en una rotonda al nord de Ter­rassa.” “Això sí –con­ti­nua–, ha de ser una ronda per­me­a­ble i, en cap cas, una via de gran capa­ci­tat.” Gavín explica que un cop tan­cat l’acord amb els ajun­ta­ments de Ter­rassa i Saba­dell va tra­me­tre una carta al secre­tari gene­ral d’Infra­es­truc­tu­res del Minis­teri de Trans­ports, Mobi­li­tat i Agenda Urbana, l’antic Foment, Ser­gio Vázquez, que és qui ha de desen­vo­lu­par l’obra, però que no hi ha hagut res­posta.

Tot i “l’acord” que expressa Gavín, la ronda Nord és una de les pro­pos­tes del pla que ha rebut al·lega­ci­ons. L’Ajun­ta­ment de Saba­dell demana que sigui soter­rada en tot el seu recor­re­gut i tin­gui un “nul impacte ambi­en­tal”, el de Ter­rassa demana incor­po­rar la cons­trucció dels vials de con­nexió d’aquesta via amb l’A-2 a Abrera i que en el tram entre les coca­pi­tals valle­sa­nes es garan­teixi la pre­ser­vació ambi­en­tal i pai­satgística al seu pas per l’Ane­lla Verda de Ter­rassa, men­tre que Fem Vallès reclama a la Gene­ra­li­tat que faci efec­tiu l’arti­cle 140 de l’Esta­tut i que no esperi que sigui l’Estat qui faci una pro­posta de traçat.

Túnels i inter­can­vi­a­dors

Pel que fa a la xarxa viària el pla també pre­veu el des­do­bla­ment del túnel de Vall­vi­drera, l’ampli­ació de la C-58 al tram entre Ter­rassa i AP-7 (ja aca­bada en direcció Bar­ce­lona i en obres direcció Man­resa), millo­res a la C-17 a Man­lleu i Gra­no­llers i una vari­ant a la C-59 a Sant Feliu de Codi­nes. En l’àmbit fer­ro­vi­ari es pre­veu soter­rar l’R-2 a Mont­cada, des­do­blar l’R-3 entre Mont­cada i Vic, tres nous inter­can­vi­a­dors a l’Hos­pi­tal Gene­ral, Val­pe­lle­res i Riu Sec, dues noves esta­ci­ons de FGC, a Rubí i Ter­rassa i cinc més de Renfe, a Ter­rassa, Saba­dell, Mont­meló (al Cir­cuit de Cata­lu­nya), Santa Perpètua i el Bari­cen­tro, i l’estudi d’un nou túnel per tra­ves­sar Coll­se­rola, l’ano­me­nat túnel d’Horta. A més, el pla també pre­veu una xarxa de car­rils específics per a autobús i un pla de park and ride.

LES FRASES

La diagnosi del pla ens demostra que el Vallès per si mateix té sentit, i això és un canvi de paradigma
Això no és un pla d’inversions, però la confiança que l’Estat compleixi la seva part és molt baixa
Aprofitarem el període d’al·legacions per introduir una mirada post-Covid al pla; han canviat moltes coses
Pel que fa a la B-40, hem aconseguit posar-nos d’acord en el concepte
Isidre Gavín
Secretari d’infraestructures i mobilitat

Millores a la B-140, però no per l’arribada d’Amazon

El Departament de Territori i Sostenibilitat està estudiant millores a la carretera B-140, la que connecta Sabadell amb Santa Perpètua de Mogoda però assegura que l’arribada del nou centre logístic d’Amazon no ha fet pujar la pressió sobre aquesta carretera, “que ja tenia punts de congestió, com l’accés a l’AP-7”. El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, explica que va reunir els representants dels ajuntaments afectats, la Cambra de Sabadell i Amazon i que en la trobada l’empresa va explicar que el seu funcionament era bàsicament de nit, hora de poca congestió, i la Generalitat va mostrar dades que “indicaven que no hi havia hagut un augment de la mobilitat”. Tot i això, en les seves al·legacions al PEMV, l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda demana, per a la B-140, la construcció d’una rotonda a dos nivells a Can Sabau, la duplicació a dos carrils, la creació d’un camí de vianants segregat i d’un camí ciclable amb accés als polígons, millorar la seguretat de les parades de bus i la protecció de l’espai natural a l’entorn de Santiga i la seva accessibilitat a peu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.